Nárok na odstupné při výpovědi dohodou

• (neregistrovaný)

18. 3. 2014 22:41

Dobry den,moc bych poprosila o pomoc-radu. Urcite informace mam,jde mi tak nejak o ujesteni a na co si dat pozor.
    Mela bych se vratit v dohledne dobe do zamestani.Mela jsem jiz schuzku.
    Ale puvodni misto je obsazene,vzhledem mym moznostem mi nemohli nabidnout jinou i "nizsi" praci.Mam dite bude mit 3 roky,nemam skolku ani hlidani ani jine realne moznosti.Nejspise z duvodu kapacity MS mi jej nevemou ani od zari do skolky.

Muj dotaz tedy zni,v pripade ze mi daji vypoved z org.duvodu a dohodou(bez 2mesicni vyp.lhuty) mam narok na odstupne 3 mesice.A na uradu prace by mi nemelo byt nic kraceno.Jedna se o tri platy prumerneho mesicniho vydelku a ME ZAJIMA Z CEHO MI VYPOCITAJI MESICNI PRUMERNY VYYDELEK- pro vypocet odstupneho ,KDYZ JSEM PRACOVALA NAPOSLEDY V DUBNU 2007 PAK NASTUP NA NEMOCENSKOU NASLEDNE MATERSKOU A RODICAK?z CEHO BUDOU VYCHAZET-POCITAT? ??? (mela jsem nizky zaklad plus vyssi premie)soucasne se vse zmenilo ve firme i system odmenovani a vyse zakladu platu.

V druhem pripade ze budu muset dat vypoved ja,z duvodu,ze mam male dite a nemam jej kam "dat"a nebylo mozne se domluvit jinak....urad prace mi bude kratit nejakym zpusobem davku?Vycetla jsem ze by nemel pokud pecuji o dite do 4let veku?!
    Jak bych mela nejlepe postupovat-ci formulovat vypoved,co je pro me vyhodnejsi ,na co si dat pozor?! A jeste takova blbost...co se tyka nejake dovolene,ze by mi vznikl narok za rok 2014 neni,ze?

MOc dekuji za odpovedi,ktere mi moc pomohou.
    Lucie P.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2014 5:22

ivzez

Nemáte-li pro dítě zajištěno hlídání, měla byste situaci řešit výpovědí Vy.
      Uvedete-li v písemné výpovědi "z důvodu osobní péče o dítě do 4 let věku",
      nebuáde se Vám následně krátit podpora.

> Muj dotaz tedy zni,v pripade ze mi daji vypoved z org.duvodu a dohodou (bez 2mesicni vyp.lhuty) mam narok na odstupne 3 mesice. A na uradu prace by mi nemelo byt nic kraceno. Jedna se o tri platy prumerneho mesicniho vydelku a ME ZAJIMA Z CEHO MI VYPOCITAJI MESICNI PRUMERNY VYYDELEK- pro vypocet odstupneho, (mela jsem nizky zaklad plus vyssi premie) soucasne se vse zmenilo ve firme i system odmenovani a vyse zakladu platu.

"Výpověď dohodou" neexistuje, šlo by o Vaši dobrovolnou dohodu se zaměstnavatelem.
      Na návrh dohody nejste povinna přistoupit a ani bych to nedoporučovala (viz níže).

Budou-li v písemné dohodě uvedeny organizační důvody, vznikne Vám nárok na odstupné ve výši
      trojnásobku pravděpodobného výdělku (kolik byste si pravděpodobně vydělala, kdybyste pracovala).

> ... se tyka dovolene, ze by mi vznikl narok za rok 2014, ze?

Nenastoupíte-li do zaměstnání a neodpracujete-li alespoň 21 pracovních směn,
      nevznikne Vám za rok 2014 nárok na dovolenou.
      (Rodičovská dovolená se neposuzuje jako výkon práce. )

> Urcite informace mam, jde mi tak nejak o ujisteni a na co si dat pozor.

V případě dohody trvejte na uvedení důvodu skončení pracovního poměru v písemné dohodě.
      Jinak nevznikne nárok na odstupné a bude se krátit podpora.

Nedoporučuji přistoupit na dohodu bez nástupu do zaměstnání (doporučuji zaplatit si hlídání).
      Pokud byste do zaměstnání nenastoupila, posuzovala by se za poslední "práci" doba péče o dítě
      a podpora by se pak pohybovala od cca 4.600 Kč přes cca 3.600 do cca 2.600 Kč měsíčně.

Nastoupíte-li do zaměstnání, bude se podpora počítat
      z pravděpodobného výdělku, který Vám pro ÚP potvrdí zaměstnavatel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).