Nemáte-li pro dítě zajištěno hlídání, měla byste situaci řešit výpovědí Vy.
Uvedete-li v písemné výpovědi "z důvodu osobní péče o dítě do 4 let věku",
nebuáde se Vám následně krátit podpora.
> Muj dotaz tedy zni,v pripade ze mi daji vypoved z org.duvodu a dohodou (bez 2mesicni vyp.lhuty) mam narok na odstupne 3 mesice. A na uradu prace by mi nemelo byt nic kraceno. Jedna se o tri platy prumerneho mesicniho vydelku a ME ZAJIMA Z CEHO MI VYPOCITAJI MESICNI PRUMERNY VYYDELEK- pro vypocet odstupneho, (mela jsem nizky zaklad plus vyssi premie) soucasne se vse zmenilo ve firme i system odmenovani a vyse zakladu platu.
"Výpověď dohodou" neexistuje, šlo by o Vaši dobrovolnou dohodu se zaměstnavatelem.
Na návrh dohody nejste povinna přistoupit a ani bych to nedoporučovala (viz níže).
Budou-li v písemné dohodě uvedeny organizační důvody, vznikne Vám nárok na odstupné ve výši
trojnásobku pravděpodobného výdělku (kolik byste si pravděpodobně vydělala, kdybyste pracovala).
> ... se tyka dovolene, ze by mi vznikl narok za rok 2014, ze?
Nenastoupíte-li do zaměstnání a neodpracujete-li alespoň 21 pracovních směn,
nevznikne Vám za rok 2014 nárok na dovolenou.
(Rodičovská dovolená se neposuzuje jako výkon práce. )
> Urcite informace mam, jde mi tak nejak o ujisteni a na co si dat pozor.
V případě dohody trvejte na uvedení důvodu skončení pracovního poměru v písemné dohodě.
Jinak nevznikne nárok na odstupné a bude se krátit podpora.
Nedoporučuji přistoupit na dohodu bez nástupu do zaměstnání (doporučuji zaplatit si hlídání).
Pokud byste do zaměstnání nenastoupila, posuzovala by se za poslední "práci" doba péče o dítě
a podpora by se pak pohybovala od cca 4.600 Kč přes cca 3.600 do cca 2.600 Kč měsíčně.
Nastoupíte-li do zaměstnání, bude se podpora počítat
z pravděpodobného výdělku, který Vám pro ÚP potvrdí zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2014 22:41
Dobry den,moc bych poprosila o pomoc-radu. Urcite informace mam,jde mi tak nejak o ujesteni a na co si dat pozor.
Mela bych se vratit v dohledne dobe do zamestani.Mela jsem jiz schuzku.
Ale puvodni misto je obsazene,vzhledem mym moznostem mi nemohli nabidnout jinou i "nizsi" praci.Mam dite bude mit 3 roky,nemam skolku ani hlidani ani jine realne moznosti.Nejspise z duvodu kapacity MS mi jej nevemou ani od zari do skolky.
Muj dotaz tedy zni,v pripade ze mi daji vypoved z org.duvodu a dohodou(bez 2mesicni vyp.lhuty) mam narok na odstupne 3 mesice.A na uradu prace by mi nemelo byt nic kraceno.Jedna se o tri platy prumerneho mesicniho vydelku a ME ZAJIMA Z CEHO MI VYPOCITAJI MESICNI PRUMERNY VYYDELEK- pro vypocet odstupneho ,KDYZ JSEM PRACOVALA NAPOSLEDY V DUBNU 2007 PAK NASTUP NA NEMOCENSKOU NASLEDNE MATERSKOU A RODICAK?z CEHO BUDOU VYCHAZET-POCITAT? ??? (mela jsem nizky zaklad plus vyssi premie)soucasne se vse zmenilo ve firme i system odmenovani a vyse zakladu platu.
V druhem pripade ze budu muset dat vypoved ja,z duvodu,ze mam male dite a nemam jej kam "dat"a nebylo mozne se domluvit jinak....urad prace mi bude kratit nejakym zpusobem davku?Vycetla jsem ze by nemel pokud pecuji o dite do 4let veku?!
Jak bych mela nejlepe postupovat-ci formulovat vypoved,co je pro me vyhodnejsi ,na co si dat pozor?! A jeste takova blbost...co se tyka nejake dovolene,ze by mi vznikl narok za rok 2014 neni,ze?
MOc dekuji za odpovedi,ktere mi moc pomohou.
Lucie P.