Možnost uplatnění slevy

• (neregistrovaný)

19. 3. 2014 14:25

Dobrý den, měla bych dotaz. V roce 2012 jsme se rozhodli postavit si domek pro trvalé bydlení, který jsme částečně financovali hypotékou. Stavební úřad nám vyjmul stavební parcelu pro stavbu rodinného domu, ale stavbu pak povolil jako rekreační dům, protože podle územního plánu údajně v lokalitě nepovoluje rodinné domky s tím, že se jinak na stavbu nevztahují žádná omezení. V bance jsme dostali hypotéku bez problémů za stejných podmínek jako u RD a letos v lednu jsme obdrželi potvrzení o zaplacených úrocích.
    V závěru loňského roku jsme se dotazovala na místně příslušném finančním úřadu, zda je možné uplatnit v našem případě slevu na dani ve výši zaplacených úroků, následně pak i u svého daňového poradce. V obou případech mi bylo řečeno, že pokud jde o trvalé bydlení (faktický stav), můžu slevu uplatnit s tím, že musím trvalé bydlení řádně doložit. Podala jsem přiznání a trvalý pobyt doložila smlouvou na dodávku elektřiny, kde je výslovně trvalé bydlení uvedeno a měsíční platba ve výši 3 000,-Kč. Nyní mi ale z FÚ napsali, že slevu nemůžu uplatnit. Můžete mi, prosím, poradit, jak mám postupovat? Děkuji vám a přeji pěkný den. S pozdravem I.P.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2014 15:15

Rop

Uplatnit úrok si nemůžete.

Dle § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů lze uplatnit úroky pouze pro bytové potřeby. Bytovými potřeba si rozumí dle stejného ustanovení výstavba bytového domu, rodinného domu nebo bytu.

U toho rodinného domu je odkaz na § 44 odst. 1 vyhlášky č. 83/1976 Sb., ve znění pozdějších předpisů - tato vyhláška byla zrušena a je nahrazena vyhláškou 501/2006 Sb., dle které je rozdíl mezi stavbou rodinného domu a stavbou pro rekreaci (§ 2 písm. a) bod 2 versus § 2 písm. b) této vyhlášky).

Čili souhrnně lze říct, že nesplňujete podmínky dle § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů, neboť nemáte rodinný dům ale stavbu pro rodinnou rekreaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).