Přechod z výpočtu daně procentem na skutečné výdaje

• (neregistrovaný)

20. 3. 2014 11:03

Dobrý den,
    obracím se na vás s naléhavou prosbou. Jsem praktický lékař a zároveň pracující starobní důchodce. Poslední tři roky jsem udávala výdaje v daňovém přiznání procentem, za rok 2013 chci přejít  ( v podstatě musím) na skutečné výdaje. Jednak jsem sice jen velmi lehce přesáhla příjmy nad 2 miliony ,ale  podstatně se mi zvýšily výdaje, protože letos zaměstnávám již na půl úvazku mladší kolegyni.  Pravděpodobně  musím podat dodatečné daňové přiznání za rok 2012. V prosinci 2012 jsem vystavila pro pojišťovnu VZP a VoZP dvě faktury, které měly být uhrazeny v prosinci, uhrazeny ale byly až v lednu. Faktury od ostatních pojišťoven byly uhrazeny řádně v prosinci. Uvedené dvě faktury jsou, pokud to správně chápu, pohledákou, kterou bych měla uvést v dodatečném daňovém přiznání za rok 2012 a neuvádět je ale v příjmech za rok 2013. Měla bych je tedy přičíst v daňovém přiznání za rok 2012 k příjmům na řádku 101 přílohy 1 a z toho pak vypočítat příjmy procentem (tedy 40%). Nebo se tato položka pohledávek uvádí na jiný řádek? K 31. 12. 2012 jsem nikomu nic nedlužila, ale výplata zdravotní sestře za prosinec se vyplácí až v prosinci, Takže nevím, zda toto není závazek (čili výdaj, který byl uplatněn až v lednu 2013). Jenže když za rok 2012 byly výdaje v procentech, tak mi není jasné, zda je také musím někam udávat nebo je jimi vůbec nezabývat či snad je odečíst z výdajů za rok 2013?
    Moc děkuji za odpověď.
    PS: zdá se mi to vše zbytečně komplikované, třeba ani dodatečné daňové přiznání dávat nemusím a jen si tím zbytečně lámu hlavu. Děkuji za pochopení.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2014 16:28

bez přezdívky

Dobrý den paní doktorko,

přecházíte-li z paušálních výdajů na skutečné, správně jste dovodila, že za předchozí rok 2012 budete muset podat dodatečné daňové přiznání. V něm dodaníte pouze ony dvě faktury, které byly závazkem ke konci roku 2012. Tyto částky už samozřejmě nebudete zdaňovat v DP za rok 2013, ve kterém jste je skutečně přijala.

Závazek z prosince 2012 z titulu závislé činnosti je „výdajem“ obsaženým již v paušálních výdajích roku 2012. Nebudete tedy o tuto částku dodatečně upravovat základ daně roku 2012. Tato částka (skutečně vyplacená mzda) nebude ani výdajem roku 2013, a to právě z důvodu, že je již obsažena v „paušálu“ za rok 2012. Uplatnění této částky v roce 2013 coby daňového výdaje je explicitně zakázáno v ustanovení § 25 odst. 1 písm. zd) zákona o daních z příjmů.

Dodatečné daňové přiznání za rok 2012 podávané z titulu přechodu z paušálních výdajů na skutečné, nepodléhá žádným sankcím, a to za podmínky, že bude podáno do lhůty pro podání DP za rok 2013, tedy do 1. dubna, resp. 1. července (máte-li daňového poradce). Jinak řečeno, to, že vyšší daň vztahující se k už roku 2012 platíte vlastně až po roce, není v tomto konkrétním případě sankcionováno.

Ve formuláři dodatečného daňového přiznání postupovat takto:
      -   jde o stejný formulář, na jakém jste podávala „řádné“ přiznání za rok 2012,
      -   na str. 1 zaškrtnete kolonku „dodatečné“
      -   vyplníte stejné údaje o příjmech a výdajích, jako jste měla v řádném DP,
      -   navíc do Přílohy 1, str. 2, do Tabulky E, do první části (částky „zvyšující“…) uvedete do textové části, že jde o pohledávky a do pravého sloupce napíšete částku vztahující se k oněm dvěma fakturám,
      -   tato částka se Vám pak přenese do Přílohy 1, str. 1, ř. 105 a ovlivní Vám tak i dílčí základ daně na ř. 113,
      -   z ř. 113 se dílčí daňový základ dle § 7 přenáší do řádku 37 na str. 2 DP,
      -   dále vyplníte 6. Oddíl na str. 3 DP: do ř. 78 uvedete daň z naposledy podaného (řádného) přiznání za rok 2012, do ř. 79 se přenese výsledná daň z dodatečného DP, na ř. 80 je rozdíl mezi řádky 79 – 78. (Řádky 81 až 83 nevyplňujete – týkají se případu daňové ztráty).

Tolik tedy k daňovému přiznání.

Dovolujeme si ještě upozornit, že je nutno podat i opravný přehled za rok 2012 týkající se pojistného na sociální pojištění (změnil se Vám dílčí základ daně, ze kterého vychází vyměřovací základ pro toto pojistné).

Domníváme se, že opravný přehled týkající se pojistného na zdravotní pojištění není třeba podávat, neboť vyměřovací základ pro toto pojistné vychází z rozdílu mezi příjmy a výdaji – a ty se nezměnily (viz ř. 101 a 102 Přílohy č. 1 DP).

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).