Prodej a rozvoz zboží do Německa

• (neregistrovaný)

22. 3. 2014 10:36

Dobrý den,

mám v plánu založit firmu, která by ve zkratce fungovala takto. Zákazník (Němec) si na našich webových stránkách vybere zboží nebo nákup, my zboží nakoupíme, zabalíme a odvezeme ho přímo ke spotřebiteli do Německa. Firma by prozatím fungovala pouze v regionálním měřítku (Horní Falcko).
    V oblasti financí a četnictví jsem absolutně nezalý. Řeším otázku, zdali mám firmu založit v ČR nebo v Německu (webová stránka bude německá.) Vůbec netuším, jak je to s DPH, zda musím odvádět daně v ČR nebo i do Německa.  Dále bych potřeboval vědět, jak je to přímo s prodejem zboží, zdali potřebuju nějaké speciální povolení. Četl jsem totiž, že převoz zboží v rámci EU může být pouze pro osobní účely, tzn. ne za účelem prodeje. Prodej a převoz alkoholu, tabáku a pohoných hmot je navíc omezen regulací.

Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2014 18:16

Jirka (neregistrovaný)

Odpověď na Váš dotaz je poměrně komplikovaná a přesahuje možnosti této odpovědny. Doporučuji poradit se se zkušeným daňovým poradcem. Pokud by se nejednalo o zboží,které je předmětem spotřební daně, šlo by zřejmě o tzv. zasílání zboží dle § 8 zákona o DPH. V takovém případě otázka, zda byste odváděl DPH u nás nebo v Německu, záleží na výši obratu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).