Nezaměstnaný, povinnost sociálky

• (neregistrovaný)

1. 4. 2014 20:03

Krásný den,
    dříve jsem pracoval normálně. Pak jsem byl vden na Úp a po roce jsem odešel sám od sebe z Úp. Od té doby si hradím zdravotní sám i když nepracuji a příjmy nemám. Mám ještě našetříno z dřívejška a u tho hledám nvou práci. Chci se zeptat..... když tedy nepracuji, nemám příjmy, nejsem na úřadu práce a hradím si zdravotní sám, tak nemusím hradit sociální? Tedy mohl bych, abych měl lepší důchod, ale je mi 27 let a tak věřím, že na důchod si ještě našetřím. Je to tedy tak, že se nic neděje, když si ho teď nehradím? Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2014 9:35

Jan Novák (neregistrovaný)

koTak je určitý počet let asi 25 zaplacených na sociálce co je minimem pro důchod. Jinak to občanskou  povinností není.
      __________________________________________________________________________________________________________
      Povinné zdravotní pojištění  = mafiánské výpalné za život ! omezující právo na svobodný život lidí na Zemi...
      Jiná ale důležitější věc je ta "povinnost platit zdravotní pojištění i když je člověk bez příjmu a není zapsán na ÚP".
      Podívejme se na tenhle špatný zákon jenž přímo porušuje  i Ústavu jenž má chránit lidská práva na svobodný život.
      Tenhle zákon není nic jiného než vybírání "mafiánského výpalného za život".  Jak může někdo v dnešní době, když udělá dobro pro stát tím že od něj nepobírá príspěvky žádného druhu být nucen k placení výpalného navíc ?
      Tohle dokazuje že občanství je novodobé otroctví a stát ničí lidské životy ekonomickými zbraněmi bez nejmenší milosti, či slitování.
      Stát má sloužit lidem a ne být jejich ekonomickou slučkou kolem krku ktera se "povinnou inflací" neustále stahuje až nakonec člověka uškrtí.
      Co jsou to za výhledy právo život v téhle Zemi ? Zdá se že mafie "povinného(neboť občanům jsou vzaty všechny možnosti se tomu legálně bránit)" zdravotního pojištění si přisvojila právo na vydíráni lidí narozených svobodně  na Zemi s tím že k tomu zneužívá společenské postavení občanství čímž vlastně pomalu ale jistě lidi ekonomicky jistě zabíjí. A hlavně dneska když je tak těžké si najít práci. Lidé jsou za téhle "demokracie (na papíru)" novodobými ekonomickými otroky ale na rozdíl od otrokářství minulosti již nemají kam utéct neboť tyhle praktiky se zdají být nadnárodní. Snad poslední baštou byli USA kde tohle výpalné neexistovalo ale zaváděním tzv Obamacare se to i tam mění na nemilosrdné vybíráni výpalného za život na celé planetě. Kam jsme to jako lidstvo morálně dospěli?
      Narodili jsem se jako lidé na Zemi podle přírodního práva a současně jsme pod tlakem morálně nemocné vyděračské společnosti korporátního práva. Rozdíl mezi otrokářstvím minulosti a dnes je že dnes již není kam utéct prěd touhle nespravedlivou nemilosrdnou nelidskou krutostí! Za těhle okolností rěči o svobodě a demokracii naprosto ztrácejí svůj význam. Kéž je tahle krutost pochopena nejen obyčejnými lidmi trpícími touhle nespravedlností ale hlavně těmi co si osobují právo tyhle vyděračské zákony i určovat. Pokud to vymysleli tak ať si vyzkoušejí sami na sobě jaké to je získavat peníze na výpalné když nejsou ani na jídlo!

• 3. 4. 2014 8:42

XY (neregistrovaný)

Sociální musíš platit 35 let, jinak žádnej důchod nedostaneš, i kdybys platil třeba 34 let.

• 7. 4. 2014 4:02

ivzez

V 27 letech se zdá, že je starobní důchod ještě daleko, ale pro nárok na něj je nutné splnit předepsanou dobu důchodového pojištění.
      Pro starobní důchod to u Vás bude 35 let důchodového pojištění (pokud se nezmění legislativa).
      Od účasti na důchodovém pojištění se ale odvozuje i nárok na invalidní a pozůstalostní (vdovský, sirotčí) důchod.

Nevím, kolik let máte odpracováno (kolik let důchodového pojištění máte), ale zvažte i to,
      že se Vám od cca 50 let bude zaměstnání a tedy i doba důchodového pojištění získávat hůře.

O čem se poměrně málo ví, je skutečnost, že pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti
      je nutná účast na důchodovém pojištění v délce minimálně 12 měsíců v posledních dvou letech.

-----
      Já bych to asi řešila obráceně: pracovala bych, dokud bych mohla (dokud by mne někdo zaměstnal)
      a úspory bych ponechala na dobu, kdy už bude těžké sehnat práci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).