Dobrý den,
v souladu s § 47 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen po skončení mateřské dovolené zaměstnankyni zařadit na její původní práci a pracoviště (zjednodušeně řečeno - na původní "židli") . Jestliže to není možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, je zaměstnavatel povinen zařadit ji podle pracovní smlouvy.
Nadbytečná budete až v okamžiku, kdy byla skutečně vaše původní práce nebo původní pracoviště zrušeno a v současné době pro vás zaměstnavatel nemá práci v souladu s druhem práce uvedeným v pracovní smlouvě. Pokud tomu tak skutečně je, může vám dát výpověď pro nadbytečnost s dvouměsíční výpovědní dobou s odstupným podle délky trvání pracovního poměru dle § 67 zákoníku práce (čerpaná dovolená se započítá do výpovědní doby, případně může být k datu skončení pracovního poměru zaměstnavatelem proplacena).
Zákoník práce popisuje v § 53 situace, kdy je zaměstnavateli zakázáno dát zaměstnanci výpověď. Jedná se o dobu čerpání mateřské a rodičovské dovolené. V případě, kdy po mateřské dovolené nastoupíte do zaměstnání a nebudete čerpat dovolenou rodičovskou (bez ohledu na případné čerpání rodičovského příspěvku jako sociální dávky), může vám zaměstnavatel dát výpověď. Žádná ochranná lhůta se na vás nevztahuje. O rodičovskou dovolenou může zaměstnanec žádat kdykoli až do tří let věku dítěte, a to i opakovaně (lze písemně žádat o prodloužení, nikoli o zkrácení, takové žádosti nemusí zaměstnavatel vyhovět). Pokud by vám byla dána výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Záleží tedy na vašem rozhodnutí. Propuštěna můžete být pouze v situaci, kdy jste skutečně nadbytečná. V případě, že mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou do práce nenastoupíte, výpověď pro nadbytečnost dostat nemůžete. To až po skončení rodičovské dovolené (pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby). Na druhou stranu budete stále v nejistotě. V případě, kdy do práce v mezidobí nastoupíte, riskujete sice podání výpovědi (jsou-li k ní skutečně důvody), ale můžete kdykoli požádat o rodičovskou dovolenou a zbytek výpovědní doby vám "doběhne" po jejím skončení. Výhodou je, že už budete na tuto situaci připravena a můžete se v klidu poohlédnout po novém pracovním místě.
§ 196 zákoníku práce - k prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 4. 2014 20:05
Dobrý den,
Chtěla bych poradit ohledně nástupu po mateřské dovolené ( nikoliv rodičovské) v případě, že mi zaměstnavatel řekne ( předběžně mi nadřízená řekla, že se v oddělení propouští, a že mi dá výpověď , pokud nastoupím), že mi dá výpověď z důvodu nadbytečnosti. Může mi výpověď v této době dát? Pokud ano, jak je to s výpovědní lhůtou a nevyčerpanou dovolenou a jak by to bylo, kdybych v době čerpání dovolené a výpovědi, požádala o rodičovskou dovolenou.
Co bude pro mě výhodnější, nastoupit do zaměstnání nyní, počkat na doručení výpovědi a poté zažádat o rodičovskou ? Pokud se v oddělení propouští, ale celkově v celé firmě nabírají noví zaměstnanci, má zaměstnavatel právo mne propustit? děkuji velice za odpověď
Nikola Kajsrlíková