Máte tu spoustu otázek. Nedokážu Vám přesně odpovědět na vše, jak to je v Česku, určitě, pokud dovezete zboží do jednoho státu EU, pak atesty z jednoho státu neplatí pro ostatní země EU. Dále, dovozce je zodpovědný za to co dovezl. To platí obecně. Určitě bych se do takovéhoto byznysu nepouštěla s českým s.r.o. pod českou legislativou. To je být jednou nohou v kriminále. Pokud chcete, pak mi napište a probereme tyhle otázky bod po bodu. Je totiž rozdíl, když dovezete obleček do EU z USA nebo z Tajwanu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2010 20:08
Dobrý den,
mám několik otázek, které jsou vzájemně propojeny a zatím mi na ně nikdo nedokázal odpovědět na 100%. Ráda bych dovážela kojenecký textil, jak ze zemí EU, tak z nečlenských zemí a to především z USA.
Jelikož se jedná o výrobky určené pro děti do tří let, je povinností výrobce (dovozce) zajistit, aby výrobky splňovaly hygienické požadavky prováděcího právního předpisu, tj. vyhlášky MZ č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let.
Chápu-li to dobře, musím provést atest jakéhokoliv výrobku, který chci prodávat v ČR, pokud tento výrobek nesplňuje přísnější kritéria, než stanoví vyhláška 84/2001 Sb., což je například certifikát Oko-tex 100. Pak mi z toho ovšem vychází, že každá maminka, která nakupuje např. v UK v Nextu, by měla vlastnit certifikáty na prodávané zboží, je to tak? Nebo se prostě tiše předpokládá, že jakmile nějaký výrobce uvede zboží na trh v jakémkoliv státě EU, bude toto zboží splňovat požadavky ostatních členských států?
Tuším, že ve vyhlášce je zmínka, že velkoobchodník je povinen doložit nezávadnost zboží, znamená to tedy, že pokud nebudu prodávat velkoobchodně, nemusím se o certifikaci zboží starat? U většiny velkoobchodníků (a to i v ČR) narážím na značnou neochotu, ve chvíli, kdy odběr zboží podmíním dokladem o nezávadnosti. Většinou se mi snaží toto doložit pouhým prohlášením, na což mě výslovně hygiena upozorňovala, že nemám brát v potaz.
Já už v tom mám strašný zmatek a vůbec nevím,kudy z toho ven. Kdyby mi někdo dokázal poradit, budu moc vděčná.
A jak se právo dívá na případný prodej necertifikovaného zboží, když by u něj bylo výslovně uvedeno, že např. je v USA běžně používané, ale v ČR ještě nebylo atestováno a jeho použití je tedy na kupujícím. Je něco takového myslitelné, nebo je to úplný nesmysl?
Další dotaz se týká nákupu zboží v maloobchodě a jeho následném prodeji. Další příklad na maminkách, přivydělávajících si na MD prodejem zboží z UK. Je tedy možné bez postihu nakoupit zboží v maloobchodě (např. přes eshop), s tím, že zboží prodejce výslovně uvádí že zboží není určeno k dalšímu prodeji a přesto jej následně v jiném eshopu prodávat? denně se setkávám v eshopech s výrobky, které by vlastně měly být prodávány pouze řetězcem provozovaným výhradním zastupitelem dané značky.
Omlouvám se, jestli ej to nesrozumitelné, ráda dovysvětlím, co bude potřeba. Já už z toho mám vážně hlavu jak pátrací balón.
Díky,
MK