Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 4. 2014 12:16
Dobrý den,
momentálně jsem v zaměstnaneckém poměru jako obchodní manager (na plný úvazek) v jedné české firmě,
která za mě náležitě odvádí a platí sociální, zdravotní.
Nyní se rozhodují, že bych chtěl při současném zaměstnání zkusit podnikat jako živnostník.
Podnikání by bylo v oborů těchto činnosti:
- zprostředkování obchodů a služeb,
- reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení,
- překladatelská a tlumočnická činnost,
- služby v oblasti administrativní správy.
Jelikož zatím nemám žádné zkušenosti s živnosti, obracím se na Vás s následujícími dotazy:
1. Co vše musím doložit a splňovat abych si založil živnost?
2. Co vše musím platit a odvádět (sociální, zdravotní, daň) i když budu nadále v zaměstnaneckém poměru?
3. Modelový případ plánovaného zisku: zprostředkuji pro českou firmu obchod se zahraničním partnerem (provize s prodeje) nebo vykonám marketingovou, administrativní, překladatelskou agendu a vyfakturuji částku např. 35.000 Kč. Moje náklady pro daný model budou např. 15.000 Kč (pohonné hmoty, účet za telefon a internet, letenka). Můj zisk by byl 20.000 Kč. Jakou daň za zisku musím zaplatit a co vše můžu dát do nákladu?
4. Musím si založit zvláštní nový účet pro účely živnosti?
5. Jak můžu hospodařit se ziskem na účtu? Můžu vybírat nebo vkládat bez jakéhokoliv dokladování atd.?
6. Musím svému zaměstnavateli nahlásit, že jsem si založil živnost? Pokud nemusím a zaměstnavatel by na to přišel, může to mít pro mě nějaké následky i když moje obchodní činnost bude zaměřena na úplně jiné portfolio výrobků, než nabízí zaměstnavatel?
7. Musím být plátcem DPH?
Děkuji předem za Vaše odpovědi.
S pozdravem,
Alexandr Koníček