Dobrý den,
jedná se o složitější problematiku, která byla konzultována s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR. V blízké době na toto téma vydá Podnikatel.cz článek, kde bude vše podrobněji vysvětleno. Ve Vaší situaci je rozhodující datum zahájení souběhu činností, tj. před nebo po 1. květnu 2010.
Skutečně není možné, aby jedna osoba byla zdravotně pojištěna ve veřejném systému dvou a více států EU. Příslušnost k právním předpisům je vždy primárně určena dle státu zaměstnání. Při souběhu souběhu výdělečných činností, je nutné určit příslušnost. K tomu je v ČR kompetentní ČSSZ, která vydá speciální potvrzení o příslušnosti k právním předpisům (na standardizovaném evropském formuláři E101 nebo A1).
Pokud jste vykonávala dvojí výdělečnou činnost (ve Vašem případě samostatnou výdělečnou činnost v ČR a zaměstnání v jiném státě EU) před 1. 5. 2010, za platnosti „starých“ koordinačních nařízení, 1408/71 a 572/71, mohou příslušet právním předpisům obou států, nejdéle však po dobu deseti let (počítáno od 1.5.2010).
Naopak, pokud Vám vznikl tento souběh výdělečných činností až po 1. 5. 2010, musí být zdravotně pojištěny pouze ve státě zaměstnání, kde se také odvádí pojistné ze všech příjmů. Ovšem až do doložení formuláře E101/A1 musí OSVČ podávat Přehledy i v ČR. Zrušení dvojí příslušnosti je kdykoliv možné na základě žádosti osoby o přehodnocení situace, a to k následujícímu měsíci. Musíte mít ale k dispozici příslušný formulář.
Bude tedy vhodné dát záležitosti ohledně příslušnosti do pořádku. Zajít na ČSSZ z důvodu určení příslušnosti a poté dořešit i zdravotní pojištění.
Hezký den přeje Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 4. 2014 12:21
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda mohu dobrovolně a v jaké výši platit zdravotní pojištění v ČR, pokud jsem zaměstnána na HPP v zemi EU, kde odvádím zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmů, ale současně jsem OSVČ v ČR, kde živnost provozuji od roku 2003 jako činnost vedlejší (tzn.nikdy to nebyla činnost hlavní). Upřesňuji, že výdělek ze samostatné vedlejší činnosti po odečtění paušálu nedosahuje ani výše, ze které je nutné platit daň z příjmů, tudíž všechna daňová přiznání byla s daní 0,-.
Ráda bych měla v ČR zdravotní pojištění v plné vyši a byla jsem přesvědčena, že podle norem EU nelze mít zdravotní pojištění souběžně ve dvou zemích, ale podle odpovědí mj.i ve vaší poradně jsem zjistila, že je nutné při vedlejší samostatné činnosti odvádět částky na zdravotní pojištění. Má zdravotní pojišťovna v ČR mne nikdy nekontaktovala ohledně nějakých nedoplatků, tudíž vůbec nevím, jak mám nyní postutpovat. Od roku 2003 jsem zdravotní péči v ČR hradila jako samoplátce nebo využívala evropský zdravotní průkaz na nutnou péči.
Děkuji tedy předem za Vaši odpověď.