Přenechání vozidla 3. osobě

• 25. 4. 2014 22:06

Dobrý den,

mám dotaz ohledně správného postupu v případě přenechání vozidla v majetku firmy třetí osobě na základě výpůjčky/pronájmu. Pokud jsem  informace v zákoně dobře pochopil, toto se přímo vylučuje s použitím výdajového paušálu na dopravu.

Jsem OSVČ vedlejší plátce DPH a chci dát do majetku firmy auto (při koupi nebylo DPH uplatňováno), protože je to takové speciálnější auto a nebudu ho užívat permanentně celý měsíc jen já, napadlo mě, že bych jej na základě smlouvy o výpůjčce/pronájmu přenechal třetí osobě k nepodnikatelským účelům. Z toho co jsem si přečetl v zákoně, jsem trochu na vážkách a vychází mi vlastně jen jedna možnost.

1.Auto v majetku firmy.
    2.Mohu ho odepisovat.
    3.Mohu uplatnit náhrady na PHM jen v prokazatelné výši a tedy vést si knihu jízd (to by nebyl problém).
    4.Mohu uplatnit jako náklady dálniční známku, silniční daň, opravy, pojištění, dlouhodobé parkovné, atd.
    5.Mohu si nárokovat DPH (dle knihy jízd) u PHM na které budu mít doklad a dalších věcí jako opravy, technická vylepšení vozu, dlouhodobé parkovné, pojštění pokud na to budu mít doklad.
    6.Auto musím přenechat třetí osobě jen na základě smlouvy o pronájmu/výpůjčce a takto najeté km vyloučit dle knihy jízd z náhrad za PHM.
    7.Musím si do ŽL nechat doplnit činnost číslo 59 pronájem movitých věcí.

a)Nemohu si nárokovat použití paušálu ve výši 5000,- viz důvody výše.
    b)Auto nemohu použít soukromě, leda bych pak krátil náhrady na PHM dle knihy jízd a ... tady už nevím odpis? náklad na opravu? mohu auto vůbec někdy použít k soukromé jízdě?
    c)Příjem z pronájmu auta budu muset danit dle § 7 zákona o daních z příjmu a ne dle § 9 zákona o daních z příjmu protože pronájem není jediným příjmem?

Je to asi dost specifický dotaz, ale třeba někdo poradí, jestli to takto lze, resp. jestli jsou i jiné další varianty. Mně zatím vychází jen tato možnost, ale třeba se pletu.

Děkuji všem za reakce a za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).