Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 4. 2014 22:06
Dobrý den,
mám dotaz ohledně správného postupu v případě přenechání vozidla v majetku firmy třetí osobě na základě výpůjčky/pronájmu. Pokud jsem informace v zákoně dobře pochopil, toto se přímo vylučuje s použitím výdajového paušálu na dopravu.
Jsem OSVČ vedlejší plátce DPH a chci dát do majetku firmy auto (při koupi nebylo DPH uplatňováno), protože je to takové speciálnější auto a nebudu ho užívat permanentně celý měsíc jen já, napadlo mě, že bych jej na základě smlouvy o výpůjčce/pronájmu přenechal třetí osobě k nepodnikatelským účelům. Z toho co jsem si přečetl v zákoně, jsem trochu na vážkách a vychází mi vlastně jen jedna možnost.
1.Auto v majetku firmy.
2.Mohu ho odepisovat.
3.Mohu uplatnit náhrady na PHM jen v prokazatelné výši a tedy vést si knihu jízd (to by nebyl problém).
4.Mohu uplatnit jako náklady dálniční známku, silniční daň, opravy, pojištění, dlouhodobé parkovné, atd.
5.Mohu si nárokovat DPH (dle knihy jízd) u PHM na které budu mít doklad a dalších věcí jako opravy, technická vylepšení vozu, dlouhodobé parkovné, pojštění pokud na to budu mít doklad.
6.Auto musím přenechat třetí osobě jen na základě smlouvy o pronájmu/výpůjčce a takto najeté km vyloučit dle knihy jízd z náhrad za PHM.
7.Musím si do ŽL nechat doplnit činnost číslo 59 pronájem movitých věcí.
a)Nemohu si nárokovat použití paušálu ve výši 5000,- viz důvody výše.
b)Auto nemohu použít soukromě, leda bych pak krátil náhrady na PHM dle knihy jízd a ... tady už nevím odpis? náklad na opravu? mohu auto vůbec někdy použít k soukromé jízdě?
c)Příjem z pronájmu auta budu muset danit dle § 7 zákona o daních z příjmu a ne dle § 9 zákona o daních z příjmu protože pronájem není jediným příjmem?
Je to asi dost specifický dotaz, ale třeba někdo poradí, jestli to takto lze, resp. jestli jsou i jiné další varianty. Mně zatím vychází jen tato možnost, ale třeba se pletu.
Děkuji všem za reakce a za pomoc.