Podnikající důchodce a povinné platby pojištění

• (neregistrovaný)

13. 5. 2014 12:38

Zajímalo by mně, jak se člověk zbaví nesmyslného zařazení mezi podnikatele. Živnostenský list jsem zrušil před 4 lety, mám na to papír. Jenže mám na střeše 22 solárních panelů a z ničeho nic jsem zase podnikající důchodce, i když z té slavné elektrárny mám asi tak 15 K ročně a ještě z toho platím daně a poplatky OTE, takže čistého ani 10 tisíc/rok. A to ze mně dělá podnikatele. Zbavit se toho nemohu, leda bych investici za 240000 Kč zahodil. Jinak řečeno, musím být trvale zaměstnán až do smrti (je mi 72 let), jinak budu na zdravotním pojištění platit víc, než mě ta nucená "živnost" vydělá. Co s tím mám dělat, skutečně to někdo tak inteligentně vymyslel ? Dokáže mě někdo poradit ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 5. 2014 18:06

Rop

Jako důchodce máte podnikání na vedlejší činnost. Ze svého podnikání tak zaplatíte akorát 15 % daně z příjmu a 6,75 % zdravotního pojištění (ze zisku). Žádné minimální pojistné neplatíte a při těchto částkách se nedostanete ani do platby sociálního pojištění. Ono je to vymyšlené dobře - jenom stačí se, místo nadávání, zeptat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).