Re: Osoba spolupracující
Podobný případ jsem neřešila, ale § 13 ZDP říká, že na manželku lze převést max. 50% podílu na příjmech a výdajích /tedy jakékoliv nižší procento/ a max. 45.000 zisku za každý započatý měsíc spolupráce. Myslím si, že FÚ bude považovat za správný jakýkoliv výpočet v rámci zákonných omezení.
Já bych to rozdělila procenty nebo Vaší první variantou.
Mám také spolupracující manžele a vždy to chtějí vyřešit tak, aby paní byla na minimální dani, pán má zbytek a odečte si děti. Většinou jsou na tom stejně. Každý rok dělám smlouvu o rozdělení a pokaždé je tam jiné procento.
Neřešte vůbec dělení 20 měsíci. Máte spočítány příjmy a výdaje, tudíž znáte celkový základ daně a ten rozdělte nejlepší procentuální variantou max. do výše 50% a pokud Vám podíl na manželku nepřesáhne 360000Kč(8měs.x45000Kč) vůbec nic z hlediska DPFO neřešte. Jen u přehledu na OSSZ a ZP pozor, protože podíl spolupracující osoby se propočítá pouze za 8 měs.podnikání a může vzniknout nedoplatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2006 17:58
Manželé spolupracují.On celý rok 2005 ona jen do 31.8.2005, pak má péči o osobu blízkou a podnikání ukončila.
Jak správně teď rozdělit příjmy a výdaje? Mám totiž dvě varianty. První je, že budu dělit 20 měsíci(12 on a 8 ona). Potud všechno v pořádku.
U druhé varianty vyfiltruji měsíce 01-08/2005 rozdělím na poloviny a manželovi pak připočtu měsíce 09-12/2005. Tady je problém v tom, že mi za měsíce 01-08 vychází ztráta, tudíž manželka nebude danit nic, protože se jí netýká ani minimální daň a manžel by danil o hodně víc než ve variantě č. 1, protože velké příjmy byly až na podzim roku 2005. Matematicky se to jeví, že on by měl základ daně vyšší ještě i o její ztrátu.
Jde mi hlavně o finanční úřad, co oni považují za správné. Řešil jste někdo podobný případ? Děkuji .