Re: Osoba spolupracující
Podobný případ jsem neřešila, ale § 13 ZDP říká, že na manželku lze převést max. 50% podílu na příjmech a výdajích /tedy jakékoliv nižší procento/ a max. 45.000 zisku za každý započatý měsíc spolupráce. Myslím si, že FÚ bude považovat za správný jakýkoliv výpočet v rámci zákonných omezení.
Já bych to rozdělila procenty nebo Vaší první variantou.
Mám také spolupracující manžele a vždy to chtějí vyřešit tak, aby paní byla na minimální dani, pán má zbytek a odečte si děti. Většinou jsou na tom stejně. Každý rok dělám smlouvu o rozdělení a pokaždé je tam jiné procento.
Neřešte vůbec dělení 20 měsíci. Máte spočítány příjmy a výdaje, tudíž znáte celkový základ daně a ten rozdělte nejlepší procentuální variantou max. do výše 50% a pokud Vám podíl na manželku nepřesáhne 360000Kč(8měs.x45000Kč) vůbec nic z hlediska DPFO neřešte. Jen u přehledu na OSSZ a ZP pozor, protože podíl spolupracující osoby se propočítá pouze za 8 měs.podnikání a může vzniknout nedoplatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
11. 3. 2006 17:58
Manželé spolupracují.On celý rok 2005 ona jen do 31.8.2005, pak má péči o osobu blízkou a podnikání ukončila.
Jak správně teď rozdělit příjmy a výdaje? Mám totiž dvě varianty. První je, že budu dělit 20 měsíci(12 on a 8 ona). Potud všechno v pořádku.
U druhé varianty vyfiltruji měsíce 01-08/2005 rozdělím na poloviny a manželovi pak připočtu měsíce 09-12/2005. Tady je problém v tom, že mi za měsíce 01-08 vychází ztráta, tudíž manželka nebude danit nic, protože se jí netýká ani minimální daň a manžel by danil o hodně víc než ve variantě č. 1, protože velké příjmy byly až na podzim roku 2005. Matematicky se to jeví, že on by měl základ daně vyšší ještě i o její ztrátu.
Jde mi hlavně o finanční úřad, co oni považují za správné. Řešil jste někdo podobný případ? Děkuji .