Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
11. 3. 2006 20:30
Dobrý den, chci si založit živnost na občasné grafické práce nyní při škole, později při práci. Pročítám různé články+zákony a přesto mám stále nejasno v pár věcech - byl bych moc rád za pomoc nebo radu...
a) vzhledem k povaze živnosti ("výroba" bez větších nákladů) budu asi neplátce dph, přesto - jaké pro mě vyplývají časově povinnosti k finančáku, soc., a zdravotní pojišťovně? Vím, že se to tu už taky probíralo, ale kdy se má co zaplatit jsem úplně jasně z toho nevyčetl a taky jestli se to nahlášení u zdr.pojišťovny týká i studentů příp. zaměstnanců firem, kteří mají živnost jen jako vedlejšák...
b) je možné si "do nákladů" přidat např. i věci/služby potřebné k podnikání a pořízené cca měsíc před založením živnosti? Co když si nyní pořídím internetové stránky na mé jméno (faktura bez IČ) a za měsíc až budu mít ŽL bych toto chtěl uplatnit jako náklad, přitom třeba 20% obsahu internet.stránek by byl osobní obsah... jde to? A je možné si přidat třeba i software, když využívám čistě osobní (ve smyslu ne-podnikání) PC?k
c) musí mít OSVČ vlastní razítko?
d) jen teoreticky - je možné používat cízí služební auto pro osobní účely bez nějakých referentských zkoušek apod. jako tu zaznělo... ?