Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 5. 2014 20:44
Dobrý den,
můj dotaz se týká záloh na soc. a zdrav. pojištění v 1. roce podnikání. Dočetl jsem se, že pokud mám podnikání jako vedlejší činnost (nebo jsem student), v 1. roce žádné zálohy platit nemusím. Můj případ je však poněkud složitější, protože bych si chtěl na přelomu května a června vyřídit živnostenský list (půjde pouze o přivýdělek a ve vztahu k mému budoucímu zaměstnání by mělo jít o vedlejší činnost). Momentálně jsem ještě student VŠ, avšak v polovině června mám státnice (na potvrzení o studiu mám uvedeno období do června 2014 a dle informací ze školy za mě škola uhradí soc. a zdrav. pojištění ještě i za červenec). Zároveň bych měl počínaje říjnem 2014 nastoupit do normálního zaměstnání. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli a za které měsíce zálohy na soc. a zdrav. pojištění z podnikání budu muset platit, protože z toho co jsem se dočetl mi vyplývá, že v srpnu a září (nebo i v červenci?) bude toto podnikání bráno jako hlavní a v červnu (nebo i v červenci?) a pak počínaje říjnem dál zase jako vedlejší činnost.
Děkuji za odpověď.