Zálohy na sociálním a zdravotním u změny vedlejší činnosti na hlavní

• (neregistrovaný)

27. 5. 2014 20:44

Dobrý den,

můj dotaz se týká záloh na soc. a zdrav. pojištění v 1. roce podnikání. Dočetl jsem se, že pokud mám podnikání jako vedlejší činnost (nebo jsem student), v 1. roce žádné zálohy platit nemusím. Můj případ je však poněkud složitější, protože bych si chtěl na přelomu května a června vyřídit živnostenský list (půjde pouze o přivýdělek a ve vztahu k mému budoucímu zaměstnání by mělo jít o vedlejší činnost). Momentálně jsem ještě student VŠ, avšak v polovině června mám státnice (na potvrzení o studiu mám uvedeno období do června 2014 a dle informací ze školy za mě škola uhradí soc. a zdrav. pojištění ještě i za červenec). Zároveň bych měl počínaje říjnem 2014 nastoupit do normálního zaměstnání. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli a za které měsíce zálohy na soc. a zdrav. pojištění z podnikání budu muset platit, protože z toho co jsem se dočetl mi vyplývá, že v srpnu a září (nebo i v červenci?) bude toto podnikání bráno jako hlavní a v červnu (nebo i v červenci?) a pak počínaje říjnem dál zase jako vedlejší činnost.

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).