Dobrý den, mám obdobná dotaz. Jsme plátci DPH, v dubnu jsme obdrželi 2 faktury na zboží. 1.7. - jelikož byly po splatnosti a my jsme je nezaplatili, jsme se s dodavatelem dohodli, že vystaví opravné DD na celou původní částku a udělá 2 nové faktury s novou splatností a trochu vyšší cenou. Dnes mi bylo řečeno, že dodavatel chce nové faktury i opr. DD stornovat, také si k 1.7. stornuje původní dubnové faktury (nechápu jak) a vystaví nám 2 nové...stejné jako ty 2 nové se zvýšenou cenou co nám poslal 1.7., jen jiným variabilem...nechápu tedy proč, ale spíš mě zajímá, zda něco takového vůbec v účetnictví jde...je možné nějak stornovat faktury? Znám jen opravné DD. Moc děkuji.
Asi si nerozumíme... Pokud je faktura zaslána druhé straně, tak se pochopitelně dělá opravný daňový doklad. Já řeším situaci, kdy se vystaví omylem podruhé faktura, tj. nezasílá se druhé straně - v tomto případě je možné storno provést. A dotaz zní k jakému datu se musí storno provést, resp. zda je chyba, pokud se storno provede ke stejnému dni, jako je uveden na omylem vystavené faktuře?
[
Domnívám se, že je nutno postupovat podle § 35 zákona o účetnictví. V odst. 3) tohoto paragrafu se mj. uvádí,že "opravy (v účetních záznamech) se musí provádět tak, aby bylo možno.určit...okamžik jejího provedení...." Tzn., v účetním deníku by mělo být při stornu faktury uvedeno skutečné datum provedení jejího storna, nikoliv datum vystavení původní faktury.
quote author=Kudrnová link=topic=10072.msg19771#msg19771 date=1401390560]
Dobrý den,
pokud se provádí storno faktury, k jakému datu má být správně toto storno promítnuto do účetního deníku - ke stejnému datu, k jakému byla faktura vystavena, či ke skutečnému datu provádění storna?
děkuji
Kudrnová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 5. 2014 21:09
Dobrý den,
pokud se provádí storno faktury, k jakému datu má být správně toto storno promítnuto do účetního deníku - ke stejnému datu, k jakému byla faktura vystavena, či ke skutečnému datu provádění storna?
děkuji
Kudrnová