Fakturace mezi spojenými právnickými osobami

• (neregistrovaný)

14. 6. 2014 22:28

Dobrý den,
    rád bych se zeptal diskutujících na váš názor.

Mám s.r.o. , které se jmenuje, dejme tomu AB, s.r.o. Tato společnost nemá žádné zaměstnance a jsem jediným jednatelem a společníkem. Společnost má za sebou nějakou historii a nechci její strukturu měnit. Jelikož však příjmy odpovídají spíše fyzické osobě, je pro mě zdanění krajně nevýhodné.

Přemýšlel jsem jak si zachovat společnost a přitom danit jako OSVČ a napadlo mě založit ještě jednu firmu, ale jako komanditní společnost. Založím tedy CD, k.s., kde komplementářem budu sám jako FO a komandistou bude moje AB, s.r.o. Opravdu jsem se nespletl. Chci být komplementářem, který ručí celým majetkem a bude daněn jako OSVČ. Podíl bude rozdělen 1% AB, s.r.o. a 99% já jako FO.

Firma AB, s.r.o. poskytuje několik druhů služeb. Pro jednoduchost budou tři. Prodej služeb A, prodej služeb B a prodej zboží C.

Firma AB, s.r.o. služby A nakupuje od externích dodavatelů, kteří nejsou majetkově spojeni s firmou AB, s.r.o. a mají zakázky i mimo AB, s.r.o. (chci rozptýlit obavy o švarc systém). Služby B realizuji sám a buď si nechám vyplácet mzdu, nebo udělám dohodu o práci. Zboží C je zajištěno dodavatelsky.

Na úrovni koncové ceny jsou aplikovány ceny obvyklé. Na služby A a zboží C je stanovena obvyklá marže 20%-40%. S těmito výnosy moc problém nemám, protože mi proti němu stojí náklady, ale proti výnosům ze služby B mi nestojí žádné náklady resp. stojí tam mzda nebo dohoda o práci, které jsou pro mě krajně nevýhodné.

Rád bych služby B prodával přes AB, s.r.o., ale chtěl bych je jako fyzická osoba (komplementář) realizovat v CD, k.s. Opět budou ceny obvyklé. To znamená, že AB, s.r.o. prodává službu B za obvyklou cenu např. 100 Kč (pomineme dph), marže je obvyklá 20%. Prodejní cena z CD, k.s. bude 80 Kč. Firma CD, k.s. nebude dělat služby pro nikoho jiného než pro AB, s.r.o. (možná bude, ale berme krajní případ).

Výsledkem bude, že AB, s.r.o. bude platit DPPO z 20 Kč a CD, k.s. bude platit DPPO z částky 0,8 Kč (1% podíl viz. výše) a DPFO z částky 79,2 Kč (resp. aplikuje se §7 ZDP se všemi náležitostmi + soc. zdrav).

A moje otázka je. Je takováto vlastnická struktura možná, legální a mohu takto fakturovat mezi svými firmami?

Děkuji za váš čas. Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).