Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 6. 2014 22:28
Dobrý den,
rád bych se zeptal diskutujících na váš názor.
Mám s.r.o. , které se jmenuje, dejme tomu AB, s.r.o. Tato společnost nemá žádné zaměstnance a jsem jediným jednatelem a společníkem. Společnost má za sebou nějakou historii a nechci její strukturu měnit. Jelikož však příjmy odpovídají spíše fyzické osobě, je pro mě zdanění krajně nevýhodné.
Přemýšlel jsem jak si zachovat společnost a přitom danit jako OSVČ a napadlo mě založit ještě jednu firmu, ale jako komanditní společnost. Založím tedy CD, k.s., kde komplementářem budu sám jako FO a komandistou bude moje AB, s.r.o. Opravdu jsem se nespletl. Chci být komplementářem, který ručí celým majetkem a bude daněn jako OSVČ. Podíl bude rozdělen 1% AB, s.r.o. a 99% já jako FO.
Firma AB, s.r.o. poskytuje několik druhů služeb. Pro jednoduchost budou tři. Prodej služeb A, prodej služeb B a prodej zboží C.
Firma AB, s.r.o. služby A nakupuje od externích dodavatelů, kteří nejsou majetkově spojeni s firmou AB, s.r.o. a mají zakázky i mimo AB, s.r.o. (chci rozptýlit obavy o švarc systém). Služby B realizuji sám a buď si nechám vyplácet mzdu, nebo udělám dohodu o práci. Zboží C je zajištěno dodavatelsky.
Na úrovni koncové ceny jsou aplikovány ceny obvyklé. Na služby A a zboží C je stanovena obvyklá marže 20%-40%. S těmito výnosy moc problém nemám, protože mi proti němu stojí náklady, ale proti výnosům ze služby B mi nestojí žádné náklady resp. stojí tam mzda nebo dohoda o práci, které jsou pro mě krajně nevýhodné.
Rád bych služby B prodával přes AB, s.r.o., ale chtěl bych je jako fyzická osoba (komplementář) realizovat v CD, k.s. Opět budou ceny obvyklé. To znamená, že AB, s.r.o. prodává službu B za obvyklou cenu např. 100 Kč (pomineme dph), marže je obvyklá 20%. Prodejní cena z CD, k.s. bude 80 Kč. Firma CD, k.s. nebude dělat služby pro nikoho jiného než pro AB, s.r.o. (možná bude, ale berme krajní případ).
Výsledkem bude, že AB, s.r.o. bude platit DPPO z 20 Kč a CD, k.s. bude platit DPPO z částky 0,8 Kč (1% podíl viz. výše) a DPFO z částky 79,2 Kč (resp. aplikuje se §7 ZDP se všemi náležitostmi + soc. zdrav).
A moje otázka je. Je takováto vlastnická struktura možná, legální a mohu takto fakturovat mezi svými firmami?
Děkuji za váš čas. Petr