Dobrý den,
jedná se o jiné důležité osobní překážky v práci, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům v souladu s § 199 zákoníku práce. Zde se odkazuje na nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
Náleží tedy placené volno při vyšetření ve zdravotnickém zařízení. Samozřejmě jste si nemohla zvolit jiné zdravotnické zařízení blíže k bydlišti, jelikož jste byla odeslána lékařem do Prahy a uvedené vyšetření nelze provést jinde. Nezbytně nutná doba může být ve vašem případě celý den, nepředpokládám, že vyšetření lze provést mimo pracovní dobu a že jste schopna ho zvládnout za půl dne. Zaměstnavatel musí postupovat v souladu se zákonem, nemůže zaměstnancům krátit jejich práva. Vhodné je potvrzení příchodu a odchodu od lékaře, ze kterého bude zřejmé, kdy bylo vyšetření provedeno a jak dlouhá doba je vzhledem k vzdálenosti od místa bydliště k vyšetření potřebná (nezbytně nutná doba).
Hezký den přeje Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 6. 2014 16:33
Dobrý den,
pracuji v Liberci od 9:00 do 15:30 hodin. Na 1/4letní onkologické vyšetření chodím zde v Liberci, ale jednou za půl roku musím jet na vyšetření do nemocnice v Praze-Motole. Patří mi náhrada mzdy za celý pracovní den, nebo mám půl dne neplaceného volna? Vzhledem k ordinační době v nemocnici jsem nucena jet v pracovní době.
Děkuji za radu.
S pozdravem
Jindřiška Duroňová