Re: dotaz
Připsané úroky z podnikatelského běžného účtu u fyzické osoby jsou předmětem daně podle §8. Nevstupují do příjmu podle §7, protože jejich výše neovlivňuje vyměřovací základ pro pojistné, ani výši budoucích záloh na daň z příjmu. Podle §10 se zdaňují úroky ostatní, např. když fyzická osoba půjčí druhé osobě, nebo společník půjčí soukromé peníze své společnosti atd.
Re: dotaz
Ještě bych chtěla dodat, že pokud ho nemáte vedený jako podnikatelský, tak by jste pohyby na účtu vůbec neměla zahrnovat do DE, ale jen pohyby týkající se podnikání zapsat do deníku jako hotovostní výdej/příjem. Před bankou se moc nezmiňujte, že jej používáte jako podnikatelka, protože u těchto účtů se za prvé používá nižsší úrokové sazby a vyšší poplatky za vedení účtu :-). Rovněž u nepodnikatelských účtů je banka povinna provádět z připsaných úroků srážkovou daň, takže vy si takové úroky do přiznání už nedáváte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 3. 2006 8:54
dobrý den, včera jsem se tady ptala jak účtovat úroky v DE. Dostala jsem odpověď, že pokud mám podnikatelský účet, tak jako nedaňové příjmy a potom podle par 10. Jenže já jsem se ptala u banky a zjistila jsem, že mám stále běžný účet. Jak tedy účtovat? Je velká chyba, že nemám účet změněný na podnikatelský? Jake z toho plynou výhody a nevýhody. Děkuji za radu, podnikám první rok.