Re: Neuplatněné DPH?
Jestliže je daňově účinný základ daně, pak je daňově účinná i neuplatněná DPH. Většinou to platí a neuplatněné DPH pak lze dát hromadně třeba na účet 548 - to platí za předpokladu, že jste nákupy účtovali jako daňově účinné na účty 5xx.
Ale u neuplatněných (částí) odpočtů DPH např. při nákupu dlouhodobého majetku bych přičetla to neuplatněné DPH k základu daně toho majetku, tj. na účet 022 apod.
(V praxi jsem to ještě neřešila a výše popsané je jen moje okamžitá úvaha. Pokud někdo z kolegů má jiný názor, prosím ozvěte se.)
Prosím kolegy(ně) o názory :-)
Prosím o další názory, jak se na tento problém díváte Vy. Děkuji :-)
Samozřejmě, pokud se týká uplatňování DPH u konkrétních dokladů, tak závisí na prvotním účtování, tzn. že u dlouhodobého majetku automaticky dám DPH na účet 042, u nákupu služeb na 518. U nákupu, které jsou už od prvotnosti daňově neúčinné, DPH ani uplatnit nesmíte, v opačném případě musíte udělat doklad o použití a DPH tzv. vrátit zpět.
Mám ale za to, že se paní ptá, jak účtovat při ročním zůčtování koeficientu. Tady se to podle výpočtu v přiznání zaúčtuje jednou částkou na účet 548 a je to daňově účinné.
Pro NM: Nojo, jenže i v tom koeficientu mohou být dohromady neuplatněné odpočty jak z běžných nákupů na 5xx, tak i z nákupů na 0xx atd.. Proto si myslím, že z toho neuplatněného odpočtu by se měly nejdřív odúčtovat neuplatněné odpočty z daňově neúčinných nákupů a teprve ZBYTEK neuplatněného odpočtu hodit jednou částkou na 548daňově.
*** Podle mě ne. Neodúčtovávat. A neuplatněné DPH je daňový výdaj. V tom zbytku koeficientu, který nebylo možné uplatnit z důvodu krácení, stejně není (nemůže) být nic, u čeho by nárok na odpočet nebyl. Je tam jen to (mělo by být), na co nárok je ale musel se krátit ***
**********+
Pokud Vás straší, že v koeficintu máte odpočet třeba na nákup velkého stroje a teď v ročním Vám to mají vrátit formou vyúčtování tohoto koeficientu a my Vám radíme, že to patří do nákladů, tak i kdyby jste to dal na 042, tak to do těch nákladů stejně časem dostanete formou odpisů daňově účinných. Opravdu to zaúčtujte na 548 daňově účinné. My to tak děláme několik let a zatím nam to berňák z nákladů nevyhodil :-))
Ano, to je přesně ten případ, který mám na mysli. Podobný případ jsem před momentem uvedla i o kus níž.
Samozřejmě to časem dostanu přes odpisy do daňově účinných nákladů, ale nelíbí se mi to, že bych to tam mohla dát hned. Podobně by se berňáku nelíbilo, kdybych nákup celého toho stroje dala hned do nákladů daňově účinných s odůvodněním, že přes odpisy bych ho do těch daňově účinných nákladů stejně časem dostala...
Přeju vám, že vám to berňák nevyhodil z nákladů :-) ale chci se zeptat, jestli si toho vůbec všimli a jestli nad tím přemýšleli. Taky si mohli "nevšimnout" a proto vám to nevyhodili.... nevím. Omlouvám se, že se k tomu furt vracím, ale mně se to fakt nezdá....
(možná už blbnu...je březen)
Pokud vypočtete v průběhu roku krátící koeficient, tak to má jiný charakter, než neuplatnit DPH na konkrétním dokladu.
V případě částky, která vyjde v přiznání v průběhu roku už FÚ nezkoumá její konkrétní vazbu na konkrétní doklady. Je to prostě číslo a to se zaúčtuje v průběhu roku na 548. Na konci roku provedete roční zúčtování za všech 12 měsíců a vyjde Vám jiná částka, buď nižší nebo vyšší a tu plusem nebo mínusem zaúčtujete rovněž na účet 548.
OK, dostal jste mě, vzdávám se :-)))
Takže jo, souhlasím, neuplatněné odpočty do nákladů v každém případě, a to dokonce i z investic, z techn.zhodnocení...
Díky za upozornění na ten pokyn, na tenhle odstaveček jsem nějak zapomněla. Přeju hezký den a díky za přínosnou debatu!
Příklad: provádím technické zhodnocení budovy v obch.majetku(účtováno na 0xx), kde je DPH na vstupu 100 tisíc. Z poloviny tu budovu používám k činnostem, kde uplatňuju DPH, z druhé poloviny k plněním, kvůli nimž musím krátit odpočet. Pokud bych ten neuplatněný odpočet účtovala na 548daňově, mám dojem, že by to opravdu nebylo dobře. V daném případě bych o těch 50 tisíc neuplatněného DPH (podle mého názoru) měla zvýšit hodnotu toho techn.zhodnocení, tudíž naúčtovat taky na 0xx stejně jako to TZ. Fakt si myslíte, že ne? Opravdu byste neuplatněnou část odpočtu z tohoto TZ (či z jakékoliv jiné investice) dali rovnou do nákladů???
Já se nechci hádat, ale nějak mi to nejde do hlavy... :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2006 8:10
Nevíte někdo přesně, zda se DPH při krátícím koeficientu na konci roku neuplatněné dává do nákladů daňově nebo nedaňově??? Moc děkuju