Rozumím tomu dobře, že jste na SŠ podnikal na ŽL a nyní budete pokračovat ve studiu na VŠ a v podnikání budete pokračovat ? V tom případě se pro Vás z pohledu placení pojistného nic nemění, v době prázdnin mezi SŠ a VŠ jste stále studentem. Potvrzení o studiu dodáte až příští rok na jaře při podání přehledu.
Vyřešeno.
Pro ty, co řeší takový nebo podobný problém: Vyplníte-li na živnostenském úřadě Jednotný registrační formulář a povíte, že jste student, pak už se o ostatní zatím do konce srpna starat nemusíte. Rozešlou si to na sociálku, pojišťovnu i finančák sami. Jedině doporučuji si na všechny úřady po pár dnech zavolat, jestli o všem vědí. (Kdyby se někde něco zaseklo, byl by asi problém vzhledem k lhůtám, dokdy to oznámit.)
V mém specifickém případě mi pak bylo ještě řečeno, že potvrzení o studiu stačí dodat zpětně v září, až ho obdržím od VŠ. (Na SŠ jsem ještě nepodnikal, registroval jsem si ŽL až teď o prázdninách.)
Sociální se platí po přesažení příjmu něco kolem 60 000 Kč ročně (prý se ani neodečítají měsíce nepodnikání, což je výhoda) a se zdravotním si úplně jistý nejsem, paní se nevyjádřila zrovna jasně, každopádně se ale zdravotní řeší až začátkem příštího roku.
Máte nepřesné informace (odkud??):
Limit, kdy se nebude hradit sociální pojištění, činí 62.261 Kč za celý rok.
Tento limit se snižuje o jednu dvanáctinu za každý měsíc, kdy nepodnikáte.
Jako OSVČ vedlejší nemusíte v prvním roce podnikání platit zálohy. Po skončení kalendářního roku podáte
povinné přehledy, na jejichž základě zaplatíte sociální a zdravotní pojištění. Sociální pojištění jen v případě,
že překročíte limit. V případě podnikání od července do prosince by šlo o polovinu z 62.261 Kč.
–––––––
Odkazy:
OSVČ a nízké příjmy (k sociálnímu pojištění):
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-a-nizky-zisk.php
Zdravotní pojištění OSVČ:
http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2014 13:49
Ahoj
Chci se zeptat, zda po mně budou chtít platit pojištění v době mezi střední a vysokou školou. S tím, že VŠ mi potvrzení o studiu nevydá dříve jak v září, jediný doklad o pokračování ve studiu mám tedy dokument s přijetím k prezenčnímu studiu. ŽL již aktivní je.
Díky