Platba pojištění v době prázdnin

• (neregistrovaný)

21. 7. 2014 13:49

Ahoj
    Chci se zeptat, zda po mně budou chtít platit pojištění v době mezi střední a vysokou školou. S tím, že VŠ mi potvrzení o studiu nevydá dříve jak v září, jediný doklad o pokračování ve studiu mám tedy dokument s přijetím k prezenčnímu studiu. ŽL již aktivní je.

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2014 7:24

Hanča (neregistrovaný)

Rozumím tomu dobře, že jste na SŠ podnikal na ŽL a nyní budete pokračovat ve studiu na VŠ a v podnikání budete pokračovat ? V tom případě se pro Vás z pohledu placení pojistného nic nemění, v době prázdnin mezi SŠ a VŠ jste stále studentem. Potvrzení o studiu dodáte až příští rok na jaře při podání přehledu.

• 27. 7. 2014 9:50

Rop

No ...

V době do 31.8. 2014 jsi studentem střední školy.

Od 1.9.2014 jsi studentem vysoké školy. Do 8mi dnů musíš dát potvrzení o studiu na zdravotní pojišťovnu.

• 28. 7. 2014 19:17

Desmond (neregistrovaný)

Vyřešeno.

Pro ty, co řeší takový nebo podobný problém: Vyplníte-li na živnostenském úřadě Jednotný registrační formulář a povíte, že jste student, pak už se o ostatní zatím do konce srpna starat nemusíte. Rozešlou si to na sociálku, pojišťovnu i finančák sami. Jedině doporučuji si na všechny úřady po pár dnech zavolat, jestli o všem vědí. (Kdyby se někde něco zaseklo, byl by asi problém vzhledem k lhůtám, dokdy to oznámit.)

V mém specifickém případě mi pak bylo ještě řečeno, že potvrzení o studiu stačí dodat zpětně v září, až ho obdržím od VŠ. (Na SŠ jsem ještě nepodnikal, registroval jsem si ŽL až teď o prázdninách.)

Sociální se platí po přesažení příjmu něco kolem 60 000 Kč ročně (prý se ani neodečítají měsíce nepodnikání, což je výhoda) a se zdravotním si úplně jistý nejsem, paní se nevyjádřila zrovna jasně, každopádně se ale zdravotní řeší až začátkem příštího roku.

• 8. 8. 2014 21:08

ivzez

Máte nepřesné informace (odkud??):
      Limit, kdy se nebude hradit sociální pojištění, činí   62.261 Kč za celý rok.
      Tento limit se snižuje o jednu dvanáctinu za každý měsíc, kdy nepodnikáte.

Jako OSVČ vedlejší nemusíte v prvním roce podnikání platit zálohy. Po skončení kalendářního roku podáte
      povinné přehledy, na jejichž základě zaplatíte sociální a zdravotní pojištění. Sociální pojištění jen v případě,
      že překročíte limit. V případě podnikání od července do prosince by šlo o polovinu z 62.261 Kč.

–––––––
      Odkazy:

OSVČ a nízké příjmy (k sociálnímu pojištění):
      http://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-a-nizky-zisk.php

Zdravotní pojištění OSVČ:
      http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).