Legislativa nerozeznává, má-li zaměstnavatel 1 nebo 500 lidí ... Existují zde de facto dva pojmy, evidence docházky a evidence pracovní doby. Od ledna 2012 musí každý zaměstnavatel vést evidenci pracovní doby každého zaměstnance s vyznačením začátku a konce pracovní směny, více viz § 96 zákoníku práce.
Evidence docházky a evidence pracovní doby není to samé a bohužel při neplnění těchto úkonů jako u všeho hrozí podnikatelům při kontrole od inspekce práce pěkná pokuta.
Řekla bych, že nemusíte pořizovat žádný drahý docházkový systém. Stačí běžná docházková kniha, kde se každý zaměstnanec při příchodu a odchodu zapíše a podepíše. V případě nepřítomnosti sám napíše např. lékař, dovolená apod. Pokud opouští areál firmy v době oběda, odepíšou si každý také tuto dobu. Dobře se tak hlídají i přesčasy. Jinak samozřejmě musíte mít i rozpis směn.
Náhodou jsem narazila na Vaši diskuzi a ráda bych se podělila o svoji zkušenost. Bohužel ne příliš dobrou. Měla jsem obchod se sportovními potřebami, kde bylo cca 10 stálých zaměstnanců a nějací brigádníci. Docházku jsme vždy řešili docházkovou knihou a fungovalo to, ale...
Práce bylo pořád dost a přišlo mi, že přece by tam nikdo s takovou věcí nepodváděl...ale potvrdilo se mi pravidlo důvěřuj, ale prověřuj.
Přišla jsem na to, že dvě milé zaměstnankyně využívali doby, kdy jsem byla mimo firmu, chodili si domů a vzájemně se kryli.
To mne nakonec donutilo ke koupi právě onoho zmiňovaného systému (http://www.alveno.cz/cz/16/dsi-400-cip/)
Myslím, že taková investice se vyplatí, bohužel jsem se přesvědčila na vlastní kůži...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2014 14:41
Zdravím,
potřebuji poradit. Jaké povinné náležitosti musí mít evidence docházky zaměstnanců? Stačí jen tabulka v Excelu, kde má každý zaměstnanec svou stránku se jménem? Je povinnost zaměstnavatele evidovat od kolika do kolika hodin zaměstnanec pracoval? Nebo jen stačí evidovat jednotlivé dny a jen přítomen/nepřítomen (z důvodu...)? Pracuji v malé firmě, ve které je zbytečné podle mého názoru pořizovat nějaký docházkový systém. Poraďte prosím!
Děkuji :)