Evidence docházky zaměstnanců

• (neregistrovaný)

21. 7. 2014 14:41

Zdravím,

potřebuji poradit. Jaké povinné náležitosti musí mít evidence docházky zaměstnanců? Stačí jen tabulka v Excelu, kde má každý zaměstnanec svou stránku se jménem? Je povinnost zaměstnavatele evidovat od kolika do kolika hodin zaměstnanec pracoval? Nebo jen stačí evidovat jednotlivé dny a jen přítomen/nepřítomen (z důvodu...)? Pracuji v malé firmě, ve které je zbytečné podle mého názoru pořizovat nějaký docházkový systém. Poraďte prosím!

Děkuji :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2014 21:13

Návštěvník (neregistrovaný)

Legislativa nerozeznává, má-li zaměstnavatel 1 nebo 500 lidí ... Existují zde de facto dva pojmy, evidence docházky a evidence pracovní doby. Od ledna 2012 musí každý zaměstnavatel vést evidenci pracovní doby každého zaměstnance s vyznačením začátku a konce pracovní směny, více viz § 96 zákoníku práce.
      Evidence docházky a evidence pracovní doby není to samé a bohužel při neplnění těchto úkonů jako u všeho hrozí podnikatelům při kontrole od inspekce práce pěkná pokuta.

• 22. 7. 2014 9:50

Hanča (neregistrovaný)

Řekla bych, že nemusíte pořizovat žádný drahý docházkový systém. Stačí běžná docházková kniha, kde se každý zaměstnanec  při příchodu a odchodu zapíše a podepíše. V případě nepřítomnosti sám napíše např. lékař, dovolená apod. Pokud opouští areál firmy v době oběda, odepíšou si každý také tuto dobu. Dobře se tak hlídají i přesčasy. Jinak samozřejmě musíte mít i rozpis směn.

• 24. 1. 2015 23:53

Jarka KA (neregistrovaný)

Náhodou jsem narazila na Vaši diskuzi a ráda bych se podělila o svoji zkušenost. Bohužel ne příliš dobrou. Měla jsem obchod se sportovními potřebami, kde bylo cca 10 stálých zaměstnanců a nějací brigádníci. Docházku jsme vždy řešili docházkovou knihou a fungovalo to, ale...
      Práce bylo pořád dost a přišlo mi, že přece by tam nikdo s takovou věcí nepodváděl...ale potvrdilo se mi pravidlo důvěřuj, ale prověřuj.
      Přišla jsem na to, že dvě milé zaměstnankyně využívali doby, kdy jsem byla mimo firmu, chodili si domů a vzájemně se kryli.
      To mne nakonec donutilo ke koupi právě onoho zmiňovaného systému (http://www.alveno.cz/cz/16/dsi-400-cip/)
      Myslím, že taková investice se vyplatí, bohužel jsem se přesvědčila na vlastní kůži...

• 25. 1. 2015 12:08

Petr (neregistrovaný)

Zajimave. Cekal bych ze to bylo videt predevsim na pracovnich vysledcich. A ono ne, hlavne drepet od-do.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).