Podle § 23 odst. 2 písm. a) a § 23 odst. 10 zákona o daních z příjmů, se pro zjištění základu daně vychází z výsledku hospodaření určeného z účetnictví daňového poplatníka, pokud pro konkrétní položku zákon nestanoví zvláštní daňový režim, který je odlišný od účetního režimu. Bezdůvodné obohacení nemá podle zákona o dani z příjmů žádný zvláštní daňový režim, a proto jsou příjmy z bezdůvodného obohacení součástí příjmů z jednotlivých právních důvodů (ze smlouvy, náhrady škody, bezdůvodné obohacení, atd.). Pro zjištění základu daně se uplatní částky ovlivňující základ daně k rozhodnému datu, tj. kdy vznikl nárok na vydání bezdůvodného obohacení (ze zákona je to okamžik získání majetkového prospěchu bez právního důvodu, rozhodnutí soudu ve Váš prospěch, tuto skutečnost už jen potvrzuje a stanovuje výši bezdůvodného obohacení, ale fakticky obohacení vzniklo již dříve). Příslušenství, které vzniklo k částce z bezdůvodného obohacení se daní stejně jako samotný příjem z bezdůvodného obohacení (práva a povinnosti, které se týkají hlavní věci tj. částky z bezdůvodného obohacení, se týkají i jejího příslušenství).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 7. 2014 9:48
Dobrý den,
mám tavýto dotaz, nedávno jsem vyhrál soudní spor, ve kterém žalovaná strana mi má zaplatit
z titulu neoprávněného majetkového prospěch (užívá mé pozemky bez nájemní smlouvy) jistou částku.
Dotaz zní jak se toto započítá do daně z příjmu?
Dále, jak se daní příslušenství k této částce?
Děkuji
Ivo Vogl