Kdo je správce DPH při dovozu zboží ze 3. země?

• (neregistrovaný)

15. 9. 2010 9:21

Ahoj,
    může mi někdo poradit ohledně DPH při dovozu zboží ze třetí země. Na stránkách celního úřadu jsem našla tuto formulaci:
    "Celní úřad zůstává po 1. lednu 2005 správcem daně tehdy, pokud ... dovezené zboží bylo propuštěno osobě, která je plátcem DPH, do celního režimu volného oběhu nebo aktivního zušlechťovacího styku v systému navracení, pokud zboží bylo do těchto režimů propuštěno na základě rozhodnutí celního úřadu, které nebylo učiněno na tiskopise JSD,...".
    Jestliže jsem to správně pochopila, takže pokud vlastním JSD o propuštění zboží do volného oběhu, je správcem DPH .

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2010 9:41

HET (neregistrovaný)

Nejde o vlastnictví JSD.
      Pokud jste plátce, stanovujete si DPH sama z hodnoty zásilky zvýšené o vyměřené clo. Uvádíte DPH do svého přiznání za příslušné období, správcem je opravdu FÚ.
      Pokud nejste plátce, máte na JSD stanovenu i DPH, platíte ji celnímu úřadu, v tomto případě je správcem on.
      To, co vy citujete, platí pro jiný případ než je prostý dovoz zboží ze třetí země.

• 15. 9. 2010 13:57

Rop

Ještě doplním HETa o jednu výjimku ...

Pokud celníci zjistí, že něco bylo doveženo nelegálně tak vyměří jak clo tak DPH i když to najdou u plátce DPH.

• 15. 9. 2010 17:55

Lucka (neregistrovaný)

Děkuji za radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).