Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2014 17:50
Dobrý den,
už skoro týden si čtu na různých serverech často dost lišící se informace o tom, jak legálně objednat zboří v Čínském eshopu a následně jej prodávat v ČR. Proto píši zde, abych si vše ujasnil.
Nejdříve nastíním mou situaci: fyzická osoba (IČ), neplátce DPH, podnikání jako vedlejší činnost, uplatňuji paušály 60%
Rád bych ze serverů jako AliExpress apod. kupoval pro začátek např. drobnou bižuterii.
V eshopu tedy zaplatím kartou a zboží bude odesláno s poštovným zdarma přes China Post Air Mail.
Následně přijde zboží do ČR, kde se dostane na celní prohlídku. Ještě před samotnou objednávkou se musím zaregistrovat u celního úřadu, kde získám EURI. Následně budou všechny zásilky na mé jméno odbavovány jako obchodní zásilky. Takže se následně, pokud jsem to správně pochopil, vypočítá cena DPH a CLO. Tuto částku poté zaplatím při převzetí zboží.
Také nevím, jak je to s fakturou, která mi prokáže nákup tohoto zboží, pokud ji odesílatel nepřiloží, což se často může stát. Stačí pak použít například výpis z eshopu o zaplacení objednávky ?
Zisk z prodaného zboží se pak samozřejmě řádně zdaní.
Doufám, že jsem na něco v celém postupu nezapomenul, a pokud ano, prosím o doplnění.
Zajímá mě, zdali je tento postup správný.
Předem mnohokrát děkuji za odpovědi