Položky daňové evidence

• (neregistrovaný)

1. 8. 2014 21:39

Dobrý den,
    jsem začínající živnostník a chtěl bych se zeptat, když jsem nakoupil pro své podnikání zařízení (tiskárny, fotoaparát, stativ..) a objednal ho z e-shopu a vše mám na jedné faktuře, jestli do daňové evidence stačí přidat jako výdaj celkovou cenu objednávky a do popisu napsat ,,Nákup zařízení" nebo rozepsat na každý řádek jednu položku z objednávky (každé zařízení na jeden řádek)?

Dle mého názoru, co jsem si zatím našel a dočetl se, tak by to mělo stačit napsat celou objednávku na jeden řádek, jelikož daňová evidence slouží hlavně k správnému výpočtu základu daně za určitý rok a je na mě, jakým způsobem budu daňovou evidenci vést.

Mnohokrát vám všem děkuji za odpovědi. :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2014 8:58

Rop

Pokud je alespoň jedna z věcí přes 40 000 Kč, tak ta musí být zvlášť - neboť to je dlouhodobý majetek, jehož pořízení není daňově uznatelným výdajem (tam jsou daňově uznatelným výdajem odpisy).
      Pokud budeš vést evidenci drobného dlouhodobého majetku (což není povinné, ale občas se ta evidence hodí), tak tam je taky lepší rozepsat to po položkách ať sedí peněžní deník (daňová evidence) s evidencí majetku.

• 2. 8. 2014 14:45

Pavel (neregistrovaný)

Mockrát Vám děkuji, už tomu rozumím. :)

Chtěl bych si vše vést pořádně, ať mám ve všem jasno, i když nemusím, tak si povedu i evidenci drobného dlouhodobého majetku. Z faktury z e-shopu, z kterého jsem zboží obdržel, si tedy do peněžního deníku rozepíšu jednotlivé položky + dopravu a jejich ceny.

• 2. 8. 2014 20:14

Rop

Nejlépe by bylo dopravu přičíst poměrem cen do jednotlivých položek.

Příklad.

Faktura:
      Tiskárna 5000
      Foťák 2500
      Doprava 150

Daňová evidence:
      Tiskárna 5100
      Foťák 2550
      :-)

• 2. 8. 2014 22:12

Pavel (neregistrovaný)

Jo takhle :) A do evidence majetku dám tedy pořizovací cenu včetně dopravy?

• 3. 8. 2014 9:42

Rop

Jasně. Podle předpisů pro (podvojné) účetnictví, na které se odkazuje daňová evidence se to takhle dělá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).