Nákup na eBay a prodej v Česku

• (neregistrovaný)

16. 9. 2010 13:18

Dobrý den,
    chci si založit živnostenský list velkoobchod/maloobchod. Mým zájmem je nákup zboží (převážně elektroniky) na portále ebay.com a následný prodej zboží zde přes eshop nebo přes portál aukro.cz. Zboží které zde ale nakoupím,tak nemá nikde uvedeno zda je placena nějaká daň nebo ne. Předpokládám tedy že zboží je bez DPH.
    Já též nejsem plátce DPH. Nicméně nevím jaké daně a kdy musím platit a jakou cenu tedy počítat zde při prodeji.

Pokud to chápu správně,tak vystavuji zboží též bez DPH jako neplátce daně.Jsem povinen platit clo vždy když jde o obchodní balík, nebo když jde o malou částku, tak nejsem povinen? DPH musím též platit při importu zboží? Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2010 8:53

Rop

No je potřeba to trochu doplnit:
      a) ze kterého státu budeš nakupovat?
      b) od nepodnikatelů či od podnikatelů?

• 26. 9. 2010 17:26

Mirek Picek (neregistrovaný)

Moje činnost je velmi podobná, zaměřuji se však převážně na Německo.

Existují dva způsoby nabytí. Od firem je jasná faktura a nic tím neřeším. V případě aukcí od soukromých osob mám klasickou kupní smlouvu ve dvou jazycích, abych si tím doložil způsob nabytí předmětu prodeje. Prodávající obvykle moc neprotestuje a klidně podepíše jakýkoli papír :-)

Otázku prodeje přes Aukro tady řešit nechci, je to spíše téma pro psychiatra, neboť stále častěji potkávám neobyčejně narušené jedince právě na Aukru...na některé činnosti je potřeba nejspíš také psychotest :-)

• 6. 11. 2010 12:59

AFUK (neregistrovaný)

prodejci na eBay pokud jsou registrované firmy, měli by to tam mít vyznačeno. Stejně tak by tam měli mít uvedeno, že cena obsahuje DPH, popřípadě, že k ceně bude připočteno DPH.  Pokud budete kupovat od prodejce, který je registrovaným plátcem DPH, je celkem lhostejno, že ke zprostředkování obchodu došlo přes eBay, aukro nebo jiný obdobný portál. Platí zde zákon o jednotném trhu ES a s tím souvisejícím DPH. Spíše narazíte, když prodejce na eBay zjistí, že jste z Česka. Ta averze proti Česku je rok od roku větší. Už jsem slyšela, že jsou na eBy prodejci, kteří blokují přihazování když kupující je z Česka. S tím ale nic nenaděláte, má na to právo.

• 8. 12. 2010 23:13

erisat (neregistrovaný)

Martino,
      měla bych na Vás dotaz, z vlastní zkušenosti vím, že UK úřady jsou hodně přizpůsobivé a skoro vše se dá řešit přes telefon.  Jak ale konkrétně řešit:
      1. registraci v UK
      2. co adresa firmy (co když mě něco pošlou, ale já na adrese nebudu cca 3 měsíce)
      3. kdy se stávám plátcem VAT
      4. lze korespondenci řešit online?
      Díky za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).