Vážená paní Hornyaková,
z Vašeho dotazu rozumíme, že jste se již stala identifikovanou osobou a jste zaregistrována na FÚ jako identifikovaná osoba.
Pokud podnikatel usazený v jiném státě EU (mimo Českou republiku) registrovaný k DPH ve svém státě nebo zahraniční podnikatel usazený mimo EU (u něhož se registrace k DPH nezkoumá, resp. není významná) poskytne českému podnikateli, který doposud není plátcem DPH v České republice, nevyjmenovanou službu podle § 9 odst. 1 zákona o DPH (sem spadá i překladatelská služba), pak bude tzv. místem plnění sídlo (místo podnikání) příjemce služby, tj. Česká republika. Osobou povinnou přiznat a zaplatit českou daň bude český příjemce služby. Přijetím této služby se český podnikatel (osoba povinná k dani) stává podle ustanovení § 6h písm. a) zákona o DPH tzv. identifikovanou osobou. Do 15 dnů musí podat přihlášku k registraci u svého finančního úřadu a DPH musí přiznat již u této první služby přijaté ze zahraničí.
Pokud se týká konkrétně Vašeho dotazu ohledně pořízení překladatelské služby od německého dodavatele, který je registrován k dani v Německu, pak dle výše uvedeného je místem plnění Česká republika. Dodavatel z Německa Vám bude fakturovat bez německé daně. Vy jako identifikovaná osoba při pořízení služeb dle ustanovení § 9 odst. 1 zákona o DPH máte povinnost daň přiznat a zaplatit na území ČR.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
19. 8. 2014 22:52
Dobrý den, potřebovala bych poradit s následujícím: Jsem překladatelka - OSVČ a potřebuji, aby jiná kolegyně se sídlem v Německu provedla korekturu mého překladu. Pro poskytování služeb do jiných zemí v EU jsem já v ČR tzv. identifikovaná osoba. To znamneá, že DPH platí příjemce mojí služby v jiném státě EU a já zůstávám stále neplátce DPH. Nyní potřebuji vyřešit opačný směr. Dodavatelkou služby je OSVČ v Německu, která je plátce DPH. To znamená, že mi bude účtovat službu plus DPH. Konečným příjemcem služby jsem já zde v ČR. Znamená to, že musím DPH zaplatit? Cena služby bude částka nižší než 10.000 Kč. Nebo zde lze uplatnit některé ustanovení týkající se identifikované osoby a DPH platit nemusím? Děkuji za odpověď.