Identifikovaná osoba a DPH za službu ze zahraničí

• (neregistrovaný)

19. 8. 2014 22:52

Dobrý den, potřebovala bych poradit s následujícím: Jsem překladatelka - OSVČ a potřebuji, aby jiná kolegyně se sídlem v Německu provedla korekturu mého překladu. Pro poskytování služeb do jiných zemí v EU jsem já v ČR tzv. identifikovaná osoba. To znamneá, že DPH platí příjemce mojí služby v jiném státě EU a já zůstávám stále neplátce DPH. Nyní potřebuji vyřešit opačný směr. Dodavatelkou služby je OSVČ v Německu, která je plátce DPH. To znamená, že mi bude účtovat službu plus DPH. Konečným příjemcem služby jsem já zde v ČR. Znamená to, že musím DPH zaplatit? Cena služby bude částka nižší než 10.000 Kč. Nebo zde lze uplatnit některé ustanovení týkající se identifikované osoby a DPH platit nemusím? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2014 15:48

bez přezdívky

Vážená paní Hornyaková,

z Vašeho dotazu rozumíme, že jste se již stala identifikovanou osobou a jste zaregistrována na FÚ jako identifikovaná osoba.

Pokud podnikatel usazený v jiném státě EU (mimo Českou republiku) registrovaný k DPH ve svém státě nebo zahraniční podnikatel usazený mimo EU (u něhož se registrace k DPH nezkoumá, resp. není významná) poskytne českému podnikateli, který doposud není plátcem DPH v České republice, nevyjmenovanou službu podle § 9 odst. 1 zákona o DPH (sem spadá i překladatelská služba), pak bude tzv. místem plnění sídlo (místo podnikání) příjemce služby, tj. Česká republika. Osobou povinnou přiznat a zaplatit českou daň bude český příjemce služby. Přijetím této služby se český podnikatel (osoba povinná k dani) stává podle ustanovení § 6h písm. a) zákona o DPH tzv. identifikovanou osobou. Do 15 dnů musí podat přihlášku k registraci u svého finančního úřadu a DPH musí přiznat již u této první služby přijaté ze zahraničí.

Pokud se týká konkrétně Vašeho dotazu ohledně pořízení překladatelské služby od německého dodavatele, který je registrován k dani v Německu, pak dle výše uvedeného je místem plnění Česká republika. Dodavatel z Německa Vám bude fakturovat bez německé daně. Vy jako identifikovaná osoba při pořízení služeb dle ustanovení § 9 odst. 1 zákona o DPH máte povinnost daň přiznat a zaplatit na území ČR.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).