Smlouva na dobu určitou při rodičovské

• (neregistrovaný)

7. 9. 2014 15:25

Dobrý den,
    chtěla bych se informovat na následující. Nastoupila jsem do zaměstnání se smlouvou na dobu určitou 3 roky, avšak jako zástup za mateřskou, v této době jsem také otěhotněla a nyní jsem na rodičovské dovolené. Smlouva na dobu určitou mi brzy bude končit. Jak mám postupovat, mám žádat zaměstnavatele o prodloužení smlouvy, nebo smlouva automaticky končí a není žádná ochranná lhůta po dobu rodičovské dovolené a tím pádem se ničeho nedovolám? Za mě byla přijata nová zaměstnankyně, ale ta již ve firmě nepracuje a je tam místo ní opět někdo jiný. Paní, za kterou jsem nastupovala do zaměstnání já, je znovu na druhé, v současnosti ještě mateřské dovolené, Vše raději takto upřesňuji, kdyby to mohlo mít na něco vliv. Pokud pracovní poměr automaticky vyprší s ukončením doby, na kterou byl sepsán, co mi musí zaměstnavatel vše poslat po ukončení, musí to poslat automaticky, nebo si o to mám žádat? Budu mít v tomto případě nárok na nějakou podporu v nezaměstnanosti, která se bude vypočítávat ještě ze mzdy, nebo to bude pouze ze mnou pobírané rodičovské? A musím tuto skutečnost nahlásit ihned na ÚP, i když ještě v současnosti pobírám rodičovský příspěvek, nebo stačí, až by mi pobírání této dávky vypršelo? Kdyby mi byl pracovní poměr ukončen a já chtěla znovu otěhotnět a jít na mateřskou, vypočítávala by se mi ještě mateřská ze mzdy z původního zaměstnání nebo pouze z pobírané rodičovské?
    Děkuji za odpověď, pěkný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2014 7:11

autorka

Dobrý den,

smlouva uzavřená na dobu určitou končí uplynutím doby, na kterou byla sjednána. Žádná ochranná doba v době rodičovské se na ni nevztahuje. Nepředpokládám, že by měl zaměstnavatel v této situaci (má další zaměstnankyni) zájem na jejím prodlužování. Zaměstnavatel je povinen vydat potvrzení o zaměstnání (zápočtový list). Není povinen ho automaticky zasílat. O zápočtový list si požádejte osobně nebo žádejte o zaslání poštou. Poté se ještě zaměstnanci vydává kopie evidenčního listu důchodového pojištění a na jeho žádost potvrzení o zdanitelných příjmech (pokud nějaké v roce 2014 byly).

Po ukončení pobírání rodičovského příspěvku byste měla nastoupit do jiného zaměstnání, případně si můžete žádat o podporu v nezaměstnanosti (bohužel počítanou pouze z náhradní doby) - viz článek Změny v podpoře v nezaměstnanosti v roce 2014.

Na dávku PPM (peněžitá pomoc v mateřství) není automatický nárok. Navíc váš pracovní poměr zanikl. Podmínkou je doba nemocensky pojištěné výdělečné činností alespoň 270 dnů v posledních dvou letech. Můžete se tedy znovu zaměstnat a odpracovat uvedenou dobu nebo v případě otěhotnění čerpat od data narození dítěte rodičovskou dovolenou.

S přáním hezkého dne  Dagmar Kučerová     

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).