Až budete vyplňovat Přehled za rok 2014 a budete mít za celý rok podlimitní rozhodný příjem, tak na 2.straně Přehledu zatrhněte dobrovolnou účast na důchodovém pojištění a spočítá se vám to samo. Ale budete muset další rok platit zálohy. Ostatně si to můžete zkusit spočítat už teď, jak to vyjde, na stránkách cssz.cz mají formulář i s výpočtem, sice za rok 2013, ale je platný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 9. 2014 6:45
Jsem důchodce a podnikám v živnosti zednictví. V roce 2013 jsem nedosáhl limitu 62.000 Kč, který je rozhodný pro placení sociálního pojištění, tedy jsem neplatil nic a podal v tomto smyslu Přehled. Zajímá mne, jestli si mohu požádat o zvýšení důchodu i když jsem na sociální pojištění neplatil nic. V minulých letech jsem přesáhl limit 62000Kč a zaplatil sociální pojištění a po dvou letech požádal o zvýšení důchodu a dostal jsem přidáno 48 Kč měsíčně. Zvýšení se prý vypočítává ze základu důchodu, nikoliv ze zaplaceného sociálního pojištění.
Kdo o tom něco víte, prosím, povězte.