Peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek

• (neregistrovaný)

30. 10. 2014 13:25

Nastávající maminka nemá nárok na PPM. Zjistila jsem, že narozením druhého dítěte, které čekají kolem vánoc si může zažádat o rodičovský příspěvek na druhé dítě, bude to na základě denního vyměřovacího základu otce dítěte, takže si bude moci volit výši rodičovského příspěvku. Na pracáku mi řekli, že zažádá až narozením dítěte.

Od 7. týdne po narození dítěte by sepsali na OSSZ dohodu o předání dítěte do péče, přerušili by rodičák a manžel (otec dítěte) by začal pobírat PPM ze stávající smlouvy konstruktéra strojaře. Papír na PPM otce už prý nepíše doktor, ale žádost prý vyplní OSSZ. Otec by ale zároveň  pokračoval a chodil do zaměstnání. Stávající smlouva na konstruktéra by běžela dál, nebyla by vypovězena, ale sepsala by se dohoda o pracovní činnosti na jinou pracovní pozici, třeba obchodní zástupce, pracovník v odbytu, skladník …, dohoda by byla sepsána na celý příští kalendářní rok a bylo by v ní uvedeno, že pracuje dle potřeb organizace. Během těch 22ti týdnů PPM by pracoval normálně 8 hodin denně a délkou dohody o prac. činnosti (na celý kalendářní rok) by se vlastně odpracovaná doba rozmělnila, aby nedošlo k porušení a pokutě od inspektorátu.

Myslíte, že uvažuji správně? Platilo by se zdravotní a sociální pojištění z dohody, a dohoda by byla uzavřena od 7. týdne od porodu, pravděpodobně od konce ledna do konce roku 2015. Potom, co by skončilo vyplácení PPM ze smlouvy konstruktéra, tak by pokračoval v práci dle stávající smlouvy konstruktéra, dohoda o činnosti by byla koncem roku ukončena, a maminka by nastoupila na rodičák po ukončení vyplácení jeho PPM, měla by možnost volby RP. Akorát po dobu, co by byla bez rodičáku a PPM by pobíral manžel, tak by si musela platit zdravotní pojištění po dobu asi 5 měsíců, než by zase přešla na rodičák.
    Omlouvám se, jestli to vše zní trochu zmateně, ale snad to z toho pochopíte. Přijde mi škoda se o PPM ošidit, když se jí jako učitelky základní školy hned po PPM zbavili, měla smlouvu na dobu zástupu MD, a ta původní MD dala výpověď, ale bude se zase zpět po druhém dítěti vracet, akorát jí zkomplikovali život.

Prosím o radu, zda v tom vidíte někde nějaký zádrhel, z jedné mzdové agentury, kterou si jako firma platíme mě pán upozorňovat, že to je vše na hraně, a já musím vlastně přesvědčit mzdovou účetní o správnosti, nepostižitelnosti této "transakce" z pohledu úřadu práce a OSSZ.
    Děkuji za radu

Helena K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 11. 2014 13:30

autorka

Dobrý den,

odpověď v textu.

> Nastávající maminka nemá nárok na PPM. Zjistila jsem, že narozením druhého dítěte, které čekají kolem vánoc si může zažádat o rodičovský příspěvek na druhé dítě, bude to na základě denního vyměřovacího základu otce dítěte, takže si bude moci volit výši rodičovského příspěvku. Na pracáku mi řekli, že zažádá až narozením dítěte.

Ano, je to tak. Jestliže matka nesplňuje podmínky pro výplatu PPM, lze žádat od data narození dítěte o sociální dávku rodičovský příspěvek. Výhodnější variantou je možnost volby výše rodičovského příspěvku při splnění podmínek otcem.

> Od 7. týdne po narození dítěte by sepsali na OSSZ dohodu o předání dítěte do péče, přerušili by rodičák a manžel (otec dítěte) by začal pobírat PPM ze stávající smlouvy konstruktéra strojaře. Papír na PPM otce už prý nepíše doktor, ale žádost prý vyplní OSSZ. Otec by ale zároveň  pokračoval a chodil do zaměstnání. Stávající smlouva na konstruktéra by běžela dál, nebyla by vypovězena, ale sepsala by se dohoda o pracovní činnosti na jinou pracovní pozici, třeba obchodní zástupce, pracovník v odbytu, skladník …, dohoda by byla sepsána na celý příští kalendářní rok a bylo by v ní uvedeno, že pracuje dle potřeb organizace. Během těch 22ti týdnů PPM by pracoval normálně 8 hodin denně a délkou dohody o prac. činnosti (na celý kalendářní rok) by se vlastně odpracovaná doba rozmělnila, aby nedošlo k porušení a pokutě od inspektorátu.

Rodiče se mohou dohodnout na předání dítěte. Protože se jedná o otce, nebude mu v takovém případě logicky vystavovat žádost gynekolog, ale bude se žádat příslušná OSSZ. PPM může být muži poskytována nejdéle po dobu 22 týdnů. Spolu s dohodou je ještě třeba doložit tiskopis „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče“, prostřednictvím kterého se uplatňuje nárok na dávku. Tiskopis je k dispozici na každém pracovišti okresní správy sociálního zabezpečení nebo si ho lze vytisknout z webu ČSSZ. Jakmile bude mít příslušné pracoviště okresní správy sociálního zabezpečení k dispozici všechny výše uvedené podklady včetně tiskopisu „Příloha k žádosti“, kde zaměstnavatel uvedl započitatelný příjem žadatele za určité období, PPM se žadateli vyplatí. To platí i pro situaci, kdy matka dítěte mateřskou nepobírá a nelze tedy v pravém smyslu slova hovořit o tom, že by se rodiče „střídali“ na PPM.

Ano, při pobírání nemocenské dávky lze pracovat u stejného zaměstnavatele, ale musí se jednat o jinou pracovní smlouvu a jiný druh práce. Může se jednat i o dohodu o pracovní činnosti, která v průměru za celou dobu trvání dohody nepřesáhne polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Druhu práce uvedeném na dohodě o pracovní činnosti musí odpovídat i náplň práce.

> Myslíte, že uvažuji správně? Platilo by se zdravotní a sociální pojištění z dohody, a dohoda by byla uzavřena od 7. týdne od porodu, pravděpodobně od konce ledna do konce roku 2015. Potom, co by skončilo vyplácení PPM ze smlouvy konstruktéra, tak by pokračoval v práci dle stávající smlouvy konstruktéra, dohoda o činnosti by byla koncem roku ukončena, a maminka by nastoupila na rodičák po ukončení vyplácení jeho PPM, měla by možnost volby RP. Akorát po dobu, co by byla bez rodičáku a PPM by pobíral manžel, tak by si musela platit zdravotní pojištění po dobu asi 5 měsíců, než by zase přešla na rodičák.

Je to sice (jak sama uvádíte) "na hraně" proveditelnosti, ale přesto stále v mezích zákona. Po ukončení PPM bude vyplácen rodičovský příspěvek. Matka skutečně nemůže být v době pobírání PPM otcem v žádné kategorii osob, za kterou platí zdravotní pojistné stát. Přihlásí se jako osoba bez zdanitelných příjmů u své zdravotní pojišťovny a bude platit minimální zdravotní pojistné.

> Prosím o radu, zda v tom vidíte někde nějaký zádrhel, z jedné mzdové agentury, kterou si jako firma platíme mě pán upozorňovat, že to je vše na hraně, a já musím vlastně přesvědčit mzdovou účetní o správnosti, nepostižitelnosti této "transakce" z pohledu úřadu práce a OSSZ.

Zdaleka nejde jen o přesvědčení mzdové účetní, s tímto netradičním postupem musí především souhlasit zaměstnavatel, který bude uzavírat s otcem na mateřské dovolené dohodu o pracovní činnosti do maximálního možného rozsahu práce. Je zřejmé, že to nebude bez komplikací a zvýšených výdajů. Kupříkladu změna druhu práce vyžaduje nový lékařský posudek (vstupní prohlídku) apod.

Hezký den přeje   Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).