DPH do EU

• (neregistrovaný)

31. 10. 2014 18:56

Dobrý den,jsem OSVČ plátce daně.Příští rok bych měl trénovat asi 2 měsíce na Slovensku.Budu jim tuto práci účtovat na fakturu.Musím z této faktury platit v ČR DPH? A v jaké měně budu fakturovat?Jak se to projeví v daňovém přiznání?Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2014 15:28

Petra (neregistrovaný)

Místem plnění při poskytnutí služby v oblasti sportu je dle § 10b zákona o DPH místo konání sportovní akce. Tedy DPH musí být odvedena na Slovensku. Teď  záleží kdo ji na Slovensku zaplatí.

Pokud budete fakturovat pro slovenskou osobu plátce DPH - odvede ji slovenská osoba.

Pokud to bude pro slovenskou osobu neregistrovanou k dani, ale osobu povinnou k dani na Slovensku - musí se slovenská osoba registrovat k dani a daň přiznat.

Pokud to bude pro slovenskou osobu neregistrovanou na Slovensku k dani a nepovinnou k dani (běžný občan) musíte se registrovat k dani na Slovensku vy a uplatnit tamní daň na výstupu.

Fakturovat můžete v prvních dvou případech jak v Kč tak v EUR. Ve třetím případě bych volila EUR vyhnete se zjišťování správného směnného kurzu, který můžete použít pro přepočet základu daně a výpočtu tamní DPH.

• 4. 11. 2014 17:23

Frantik (neregistrovaný)

Jestli tedy tomu dobře rozumím,tak moje faktura bude na celkovou částku a z té si Slovenský svaz odvede DPH a já s DPH nebudu vůbec počítat?Děkuji

• 5. 11. 2014 12:27

Petra (neregistrovaný)

Ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).