Dovoz z Číny

• (neregistrovaný)

12. 11. 2014 13:50

Dobrý den, mám živnostenský list (ohlašovací činnost) a rád bych chtěl importovat zboží z Číny, konkrétně LED žárovky. Nevím ovšem, zda se to ještě vyplatí. Rád bych se od Vás dozvěděl co si musím jako podnikatel zřídit aby moje podnikání bylo zcela legální. Přečetl jsem různé články a fóra ale nedopátral jsem se jasných odpovědí. Prosím Vás tedy o dohledání těchto informací.

Současný stav:
    Student
    Pozastavená živnostenská činnost
    Vytvořený e-shop, který čeká jen na naplnění skladu

-------------------------------------
    Prozatím jsem zjistil že jsou potřeba následující položky

• Na celním úřadě vyřídit EORI

•    
    • Přihlásit se k recyklačním poplatkům

•    
    • CE (nechat zaslat od prodejce - pak mě to nic nestojí)

•    
    • ES prohlášení o shodě, co to vlastně je?)

•    
    • RoHS (nechat zaslat od prodejce, jinak testy stejně jako u CE)

•    
    • Plátce DPH být nemusím, potom si ale z celního dluhu nemohu odečíst DPH jako, je tedy lepší být dobrovolným plátcem

Můžu už začít prodávat nebo je potřeba ještě něco k vyřízení?Děkuji za kompletaci seznamu úkonů.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2014 16:44

petr.cizek2 (neregistrovaný)

Dobrý den,

vámi uváděné povinnosti jsou správné, nad rámec uvedených lze doplnit následující:

- Pro provoz eshopu je nutné mít platné živnostenské povolení, v případě, že pro daný obor máte živnost pozastavenou, lze ji obnovit na kterémkoliv živnostenském úřadě.

- Prohlášením o shodě se rozumí prohlášení vystavené výrobcem nebo distributorem, že jím nabízené výrobky splňují právní a technické předpisy pro uvádění daných výrobků na trh. Některé výrobky musí mít navíc povinné označení CE, kterým se vyjadřuje shoda výrobku s příslušnými předpisy EU, což se vztahuje i na vámi uvažované zboží. Prohlášení o shodě má předepsané obsahové náležitosti, mezi které patří zejména jméno a adresa výrobce a identifikace výrobku, výčet harmonizovaných norem, na jejichž základě bylo prohlášení učiněno, popis výrobku, popř. návod k použití a komplexní dokumentaci obsahující osvědčení zkušebny. Prohlášení vydává buď samostatně výrobce/distributor nebo v součinnosti s autorizovanou zkušebnou. Certifikaci lze zajistit i přímo v Číně u některé z místních zkušeben pro trh EU.

- Plátcovství DPH je v případě obchodu s třetími zeměmi dobrovolné. V případě neplátce je DPH vyměřována v rámci celního řízení a odváděna přímo v tomto celním řízení. V případě plátce se DPH v celním řízení nevyměřuje a je přiznávána/odváděna plátcem v rámci daňového řízení před českým finančním úřadem (tento způsob je proto zpravidla výhodnější, neboť má nulový dopad na cashflow firmy).

- Pro provoz eshopu lze poukázat na některé specifické povinnosti stanovené aktuální legislativou ohledně pravidel smluv uzavíraných na dálku, a to zejména informační povinnosti prodejce zahrnující zveřejnění obchodních podmínek, poskytnutí informací o firmě prodejce, názvu a charakteristiky zboží, cenu zboží, informaci o záruce a reklamaci, dále poučení spotřebitele o právu na odstoupení od smlouvy, zveřejnění reklamačního řádu a povinnost registrace na Úřadu pro ochranu osobních údajů.

- Z dalších povinností pak přichází v úvahu nutnost oznámení na finančním úřadě, správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně, v případě provozu výdejního místa jeho ohlášení jako provozovny na živnostenském úřadě a označení takové provozovny identifikací podnikatele.

S pozdravem

Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).