Hlavní navigace

Vyřazení automobilu z podnikání

  • (neregistrovaný)

    17. 11. 2014 11:23

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy je automobil z hlediska účetnictví považován za odepsaný, pokud jsem OSVČ, plátce DPH a výdaje pro účely daňového přiznání uplatňuji paušálem. V účetnictví tedy auto neodepisuji. Platí pro mne v tomto případě také, že je z hlediska majetku auto odepsané po pěti letech, stejně jako když dochází k odpisům? Při nákupu automobilu jsem uplatnil odpočet DPH a rád bych věděl,  kdy jej budu moci vyřadit z daňové evidence, abych nemusel vracet část DPH. Současný stav mi nevyhovuje a raději bych si vyplácel cestovní náhrady. Děkuji za radu a informaci.

    Dále bych měl ještě takový drobný doplňující dotaz k účtenkám za pohonné hmoty (a k účtenkám všeobecně): pokud od obchodníka obdržím daňový doklad, kde se vyčíslený základ daně a DPH v součtu nerovná částce na celé koruny a tato celková částka je na celé koruny zaokrouhlena dodatečně, např. takto:
    - základ daně: 206,26 Kč
    - DPH: 43,32 Kč
    - celkem: 249,58 Kč
    - Zaokrouhlední: 0,42 Kč
    - K platbě: 250,- Kč

    Jak v tomto případě správně zapsat tento výdaj do peněžního deníku? Mám zaokrouhlení 0,42 Kč vykázat do kolonky nulového DPH? Protože já z pokladny zaplatím celých 250 Kč. V současnosti základ daně a DPH přepočítávám na zaplacenou částku, jinak by mi neseděly součty v penězním deníku. Jak se takový výdaj se zaokrouhlením správně zapisuje?

    Děkuji za odpověď a radu.

    Jan Žák

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).