Ve středu 10.12.2014 bude Senát projednávat novelu zákona o DPH, kterou se limit pro povinnou registraci k DPH 750 tis. Kč od 1.1.2015 má vrátit zase na 1 milion Kč. Takže když to senátoři schváli, president podepíše a stihne se zveřejnění ve Sbírce zákonů s datem do 31.12.2014, jste v suchu.
Ze vzniku povinného plátcovství DPH se prakticky nelze vyvázat jinak, než ukončením "ekonomické činnosti" (což zahrnuje nejen podnikání, ale i například příjmy z pronájmu) nebo setrváním v režimu plátce po dobu jednoho roku s podlimitním obratem.
Mmch, IČO se na s.r.o. "přenést" nedá, neboť je to jednoznačná identifikace subjektu - tedy každý dostává svoje na jiného nepřenosné.
Díky za odpověď, o 10.12.2014 vím, nicméně se obávám, že to neprojde, když je to v takovém stádiu, že tam půjde lobbovat i Babiš, aby to vůbec prošlo, protože senátoři hlásali, že to nepustí, jim je to jedno, oni mají peněz dost, ale zdražit zákazníkům o 21% není zrovna málo peněz. :-(
Pak je otázka, zda se to do konce roku stihne potom vše dále (prezident, sbírka zákonů...)
S tím IČ jsem to tušil, jen jsem se ptal - ještě mě napadá - šlo by zrušti ŽL a IČ a třeba měsíc být neaktivní a poté to znova rozject ? (nebo se na to vztahuje i minulé podnikání ?) Měsíc nic nefakturovat by se dalo, zákazníkům by se to vysvětlit také nějak dalo :-)
Na nasem urade nebude. Napriklad v Anglii to jde.
Budete muset pretrpet minimalne rok byt platcem a pak by slo pozadat o zruseni registrace. Leda ze by to snad (na posledni chvili) schvalili, ale oni maji jine priority, treba vlastni platy.
Bohužel, naštěstí platy už si odklepli, tak třeba budou za ty 3% navíc dělat taky něco pro "obyčejné lidi" ... ruku na srdce, obrat milion není nic na zbohatnutí a obrat 750 000 také ne...navíc u mé profese budu muset zdražit zákazníkům a jak jsem psal, tam se 21% celkem citelně objeví .. a díky tomuto pomalu zdraží každý instalatér, opravář apod., protože to jsou většinou profese, kteří se již teď zuby nehty držely těsně pod milionem, aby nespadli do plátcovství DPH --- pro velké firmy třeba výhoda, ale pro koncové zákazníky nic příjemného...
Oni by nejradsi aby byl platce DPH kazdy. Coz pri neustale se menici slozite byrokracii s tim spojene plno lidi nechce. A predstava ze treba vetsina vecerek se stane platcem DPH napriklad pri snizeni hranice na 100 tisic je take usmevna ;) V Anglii se ta hranice kazdym rokem zvysuje a je nekde kolem 75000 GBP.
Vetsina majetku statu je jiz rozkradena tak se hledaji dalsi zdroje jako odvest vice na DPH, cednik prece nikdo opravovat nebude.
Naštěstí zrovna Babiš tohle nechce (protože je sám velkej podnikatel a ví, že to bude pro spoustu podnikatelů skoro likvidační.
Ještě by mě zajímalo jestli umí odpovědět někdo na můj dotaz výše:
Šlo by zrušti ŽL a IČ a třeba měsíc být neaktivní a poté to znova rozject ? (nebo se na platbu DPH vztahuje i minulé podnikání ?) Měsíc nic nefakturovat by se dalo, zákazníkům by se to vysvětlit také nějak dalo :-)
Odpověď je jednoduchá - nešlo. Pořád jste to Vy jako osoba, na koho se povinnost a limit váže.
Mmch, podnikatelé "lízající" obratem "těsně pod limit" jsou oblíbenou kořistí berních kontrol - neb překvapivě velké množství lidí neví, že ten limit není pro kalendářní rok ale pro kterýchkoli 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců plus navíc se nepočítá podle datumů tržeb či fakturací, ale podle datumů kdy došlo k naplnění "dne uskutečnění zdanitelného plnění" dle definice zákona o DPH. Takže ve výsledku má berňák téměř jistotu, že se v předchozích třech letech někde "řetízku" nad limit dopočítá - načež následuje doměření výše daně plus sankcí zpětně ode dne kdy měla vzniknout registrace a většinou bez možnosti uplatnit za tu dobu odpočty na vstupu (neb k tomu potřebné daňové doklady už nejsou).
Vzhledem k tomu ze neplatce DPH zna pouze dva datumy, datum vydani faktury a datum kdy byla faktura zaplacena (prevod penez na ucet) je otazka ktery datum to je ? Zadne "zdanitelne plneni" na fakture neplatce DPH byt ani nemuze. Jelikoz mam faktury vzdy zaplacene v danem mesici, pocitam to "okno" radeji jako 13 po sobe jdoucich mesicu, cimz jsou zahrnuty oba mozne datumy.
Ano - je potřeba se dlouhodobě držet trochu dál od limitu. Řešení je celkem jednoduché a spočívá v rozdělení podnikání na více osob. Stačí, když stejnou živnost si pořídí manželka/přítelkyně/syn/dcera a pod. Pro zákazníky, kterým to je jedno při fakturaci pod stejným logem je pak uvedena jiná osoba s jiným IČ. Stát na snížení limitu obvykle moc nevydělá. Lidi se tomu vyhnou ať už legalně nebo nelegálně (práce bez fakturace) nebo omezí svoji činnost pod limit. To má pak dopady nejenom do příjmů z DPH, ale i z ostatních daní a soc. pojištění. Je tedy jen dobře, že tenhle hloupý ještě Kalouskův nápad byl smeten. Já jsem část podnikání převedl na manželku již před časem. V mém případě to nebylo jen formálně, ale začala se činností zabývat skutešně. Mně ubylo práce a dohromady nám tržby ještě stouply. Každý zvlášť se pod limit vejdeme. Nejlepší je poradit se s daňovým poradcem.
Ještě doplnění - chcete-li se plátcovství vyhnout, musíte veškerou "ekonomickou činnost" dle definice ZDPH (tedy nejen podnikání, ale i třeba pronájmy, ...) ukončit před vznikem povinnosti k registraci a obnovit až poté, co se s obratem počítaným za 12 kalendářních měsíců před obnovením dostanete pod limit.
A to je jake datum, abychom se dobrali nejakeho vysledku ? Respektive, jak jej urad urcuje, kdyz ma k dispozici jen faktury s datumem vystaveni, splatnosti a pak vypis z uctu s prijatou platbou ?
Tady http://poradna.finance.cz/dane/60661-obrat-pro-registraci/ se pise ze jde o soucet vsech prijmu za vystavene (ale i nezaplacene) faktury. Datum vystaveni na fakture je.
Datum je to takové, jak jej definuje zákon o DPH (§§ 21-25 plus případně další). Berňák Vám jej prokazovat nemusí, neb dle tuzemské legislativy je důkazní povinnost zásadně na daňovém poplatníku.
Co se citovaného odkazu týče, rozhodně netvrdí to, co z něj vyvozujete. Daňové zákony si definují své odborné termíny s přesně definovaným obsahem, který nemusí být na první pohled správně pochopen, protože i slova v definici mají zase svoje daňové definice rozdílné od "lidského chápání" (a pro dokonalost zmatení bývá doslovně stejný pojem pro jednu daň definován jinak než pro daň jinou s katastrofálními dopady v případě záměny). Tedy v definici "Obrat je definován, jako souhrn úplat bez daně, které náleží osobě povinné k dani za uskutečněná zdanitelná plnění" slovní spojení "souhrn úplat, které náleží osobě" znamená nejen i nezaplacené faktury, ale také to co nebylo vyfakturováno ač vyfakturováno být mohlo či dokonce mělo. Tedy rozhodnými dny nejsou dny fakturace, ale dny, ke kterým byly splněny podmínky pro možnost fakturace = kdy došlo k naplnění zákonných a smluvních podmínek dokončení díla či jeho samostatně účtované části, respektivě v případě prodeje majetku kdy s ním druhá strana mohla/směla disponovat (pozor, zrovna toto si zase ZDPH definuje jinak než Občanský zákoník). Což už neupravuje v odkazu zmíněný § 4a ZDPH, ale §§ 21 až 25 ZDPH a také Občanský zákoník plus další spousta zákonů k tomu (s tím, že v případě kolize definice pojmů má pro DPH ZDPH přednost před úpravou v zákonech ostatních).
Prostě v daňařině je "jednoduchá odpověď na jednoduchou otázku" z 99% cesta do pekel, neboť:
a) opomenutí nějakého "drobného detailu" (o kterém tazatel ani netuší, že by mohl mít nějaký význam, takže ho pochopitelně v dotazu vůbec nezmíní) může mít za následek odpověď sice stručnou, leč přesně opačnou než jaká by být měla;
b) i správná odpověď bývá tazatelem pochopena zcela jinak, než co znamená (neb jiný význam pojmů, nevnímání v odpovědi neuvedených souvislostí a návazností /pro odpovídajícího samozřejmých/, ...)
Neboli pro všechny s dosaženým obratem mezi 750 tis. a 1.000 tis. Kč ta nejhorší možná varianta - dnem 1.1.2015 padnou ze zákona do měsíčního plátcovství nejmíň na rok a že o nějaký den/týden později novelizace vrátí limit zase zpátky jim už bude houby platné.
Nechtěli by v Pchjongjangu naše zákonodárce jako potravinovou pomoc ?
Naštěstí jsem všem klientům od léta trpělivě pořád dokola vysvětloval, že daně se nevyměřují podle článků v novinách.
Dokonce není nařízeno ani vůbec nějaké faktury vydávat - klidně se můžete o výši částky k zaplacení a termínu její úhrady domluvit ústně bez jakéhokoli "papíru".
Ovšem na faktu, že poplatník je v daňovém řízení povinen prokázat správci daně veškerá svá tvrzení (pokud o nich správce daně pochybuje), to nic nemění. Pokud této své povinnosti poplatník nedostojí, je správce daně oprávněn rozhodnout podle svého názoru.
Tak aby to zde bylo úplné, poslanci dnes odhlasovali mimo jiné i to, že od 1.1.2015 i nadále zůstává limit pro to stát se plátcem DPH 1.000.000,-Kč.
Kupodivu to hned podepsal i prezident, takže nám, podnikatelům, kteří se nachází mezi 750tis a 1mil obratu dali moc pěkný vánočn dárek !
Hezký den, klidné a pohodové Vánoce všem, kterým to udělalo stejnou radost jako mě a samozřejmě i všem ostatním :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2014 10:07
Dobrý den,
mám dotaz, jelikož letos přelezu hranici 750 000,-Kč, která, jak to zatím vypadá, bude od 1.1.2015 stačit k tomu, abych byl plátce DPH. Jelikož se zabývám profesí, kde takřka nic nenakupuji a koncoví odběratelé jsou NEPLÁTCI DPH, tak je to pro mě velmi nevýhodné a musel bych zdražit o 21% koncovým zákazníkům a bojím se, že by už nemuseli mé služby chtít a budu pro ně nezajímavý subjekt. Případně bych musel odvádět 21% ze svého výdělku a v tu chvíli to bude velmi nezajímavé pro mě.
Proto mám dotaz, dá se plátcovství DPH nějak vyhnout ? Zvláště, když mám teď menší počet zákazníků a vím, že obrat v příštím a dalších letech bude už jen cca 600 tis. a více ne? FÚ asi nebude stačit žádné čestné prohlášení atd.
Je možno přejít se stávajícím IČ na s.r.o., které by třeba po měsíci fungování skončilo a založit si potom nový ŽL na fyzickou osobu, kde již budu opět neplátce DPH ? A nebo to musím rok nějak "přežít" a pak zažádat o zrušení DPH ?
Děkuji předem za odpovědi.