ad a) - ještě to musí schválit Senát (na programu 10.12.2014), poté podepsat president a musí se stihnout vydání ve sbírce zákonů s letošním datem. Což v tuzemsku znamená loterii do posledního dne :-(
Černý scénář v duchu našeho kocourkova je platnost třeba od 2.1.2015 - tím by se ze spousty lidí stali 1.1. ze zákona plátci a byť hned druhý den zpět vrácený limit by jim už byl platný jak mrtvému kabát.
ad b) - zásadní OMYL - podnikání není pro vznik plátcovství DPH nutností. Podstatné je vyvijení tzv. "ekonomické činnosti" dle definice v zákoně o DPH, což je pojem širší - zahrnuje například i pronajímání majetku.
ad b) - takových lidí mám mezi známými i klienty dost - z příjmů podle § 9 ZDP se totiž na rozdíl od § 7 neplatí zdravotní+sociální pseudopojistné ani solidární daň.
Ostatně, i když je 1.000.000,- Kč většinově z podnikání, tak ukončení podnikání při ponechání příjmů z pronájmu byť jen za 1,- Kč ročně znamená trvající ekonomickou činnost a tedy i trvající povinnost registrace k DPH.
ad c) - opět omyl. Změna výše limitu pro registraci k nějakému datu rozhodně neznamená, že by se teprve od toho data začaly počítat obraty znovu "od nuly" pro nový limit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 12. 2014 10:43
Dobrý den,
jsem OSVČ, budu přerušovat své podnikání z důvodu nástupu na pracovní úřad k datu 20.12. 2014. Za posledních 12 měsíců můj obrat nepřekročil 900 tis. a nejsem zaregistrovaná k platbě DPH. Jak to bude ale v roce 2015? I když už totiž nebudu podnikat a budu mít nulové příjmy tak hned v lednu bude můj obrat za 12 měsíců vyšší než 750 tis. Jsem tedy povinna se přihlásit k plátcovství DPH i když už měsíc a půl nebudu podnikat?
Děkuji