Přerušení podnikání před povinnou registrací k DPH

• (neregistrovaný)

9. 12. 2014 10:43

Dobrý den,
    jsem OSVČ, budu přerušovat své podnikání z důvodu nástupu na pracovní úřad k datu 20.12. 2014. Za posledních 12 měsíců můj obrat nepřekročil 900 tis. a nejsem zaregistrovaná k platbě DPH. Jak to bude ale v roce 2015? I když už totiž nebudu podnikat a budu mít nulové příjmy tak hned v lednu bude můj obrat za 12 měsíců vyšší než 750 tis. Jsem tedy povinna se přihlásit k plátcovství DPH i když už měsíc a půl nebudu podnikat?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2014 18:59

Rop

a) limit se nemění ... bude i v roce 2015 ve výši 1 mil. Kč
      b) kdo nepodnikání nemůže se stát plátcem

• 9. 12. 2014 19:57

bez přezdívky

ad a) - ještě to musí schválit Senát (na programu 10.12.2014), poté podepsat president a musí se stihnout vydání ve sbírce zákonů s letošním datem. Což v tuzemsku znamená loterii do posledního dne :-(
      Černý scénář v duchu našeho kocourkova je platnost třeba od 2.1.2015 - tím by se ze spousty lidí stali 1.1. ze zákona plátci a byť hned druhý den zpět vrácený limit by jim už byl platný jak mrtvému kabát.

ad b) - zásadní OMYL - podnikání není pro vznik plátcovství DPH nutností. Podstatné je vyvijení tzv. "ekonomické činnosti" dle definice v zákoně o DPH, což je pojem širší - zahrnuje například i pronajímání majetku.

• 9. 12. 2014 21:37

Rop

a) to je zákon, který obsahuje i kontrolní hlášení ... to projde ... neboť to řekl pan Babiš ... takhle bohužel u nás funguje samoděržavství
      b) ukažte mi někoho, kdo pronajímá za 1 000 000 Kč za rok aniž by nebyl podnikatel?
      c) i kdyby bylo 750 000 Kč tak se to počítá od 1. 1. 2015

• 10. 12. 2014 2:26

bez přezdívky

ad b) - takových lidí mám mezi známými i klienty dost - z příjmů podle § 9 ZDP se totiž na rozdíl od § 7 neplatí zdravotní+sociální pseudopojistné ani solidární daň.
      Ostatně, i když je 1.000.000,- Kč většinově z podnikání, tak ukončení podnikání při ponechání příjmů z pronájmu byť jen za 1,- Kč ročně znamená trvající ekonomickou činnost a tedy i trvající povinnost registrace k DPH.

ad c) - opět omyl. Změna výše limitu pro registraci k nějakému datu rozhodně neznamená, že by se teprve od toho data začaly počítat obraty znovu "od nuly" pro nový limit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).