Základem daně z převodu nemovité věci bude v tomto případě takzvaná "srovnávací daňová hodnota" (§14 zákona), což je 75% buď z ocenění dle znaleckého odhadu (v zákoně pojem "zjištěná cena") nebo z takzvané "směrné hodnoty" (což je fakticky ocenění dle tabulek berňáku), přičemž poplatník daně si obecně může zvolit, z které varianty se mu oněch 75% vypočítá. +Ovšem ve Vašem konkrétním případě samostatného prodeje pozemků bez jednotky je základní otázkou, zda tyto pozemky nyní splňují definici pojmu "příslušenství" k jednotce (aby se dal použít §15/3/d zákona) plus zda tato jednotka vůbec splňuje požadavky §15/3/c zákona = tedy zda je případná volba výpočtu ze "směrné hodnoty" vůbec možná.
Stručně shrnuto - udělat znalecký odhad je nutné.
viz zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb.:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dan-z-nabyti-nemovitych-veci/cast1h4.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 12. 2014 0:10
Zdravím, pomůže mi někdo?
mám dotaz ohledně prodeje pozemku. Jsem majitelem bytu, ke kterému náleží i id. podíl pozemku vedle domu + celý pozemek parkovacího místa. Bohužel při koupi bytu (i tyto pozemky byly součástí kupní ceny) nebyly na mě fakticky převedeny -nebylo vloženo do katastru nemovitostí. Tuto skutečnost jsem zjistil až s velkým zpožděním. Majitelem těchto pozemků je stále původní majitel bytu, který dnes vlastním.
Společně to nyní chceme řešit dodatečnou kupní smlouvou na tyto pozemky za kupní cenu symbolickou 1,- Kč.
Jak to bude následně se zaplacením daně z převodu nemovitosti, když je kupní cena stanovena jen na 1,- Kč? Je nutné dělat znalecký odhad, nebo lze vyřešit jinak? Děkuji moc.