Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 12. 2014 23:43
Dobrý den,
mám malý kamenný obchod s výpočetní a kancelářskou technikou.
V květnu 2013 byla provedena ČOIkou kontrola webových stránek firmy, kde mimo jiné deklaruji možnost nákupu zboží na splátky.
Jednalo se o jednu stránku na webu, kde byly obecné informace o tom, že si zákazník může nakoupit na splátky, jaké doklady k tomu potřebuje a že nejčastější forma úvěrování je 1/10, tj. 10% na místě a 10 měsíčních splátek.
Za tyto informace jsem obdržel od ČOI pokutu 50 000,-- Kč, a to za porušení povinností dle §4 zákona o spotřebitelském úvěru, neboť stránka neobsahovala formou reprezentativního příkladu RPSN, výpůjční a úrokovou sazbu, celkovou výši spotřebitelského úvěru, výši splátek, celkovou sumu splatnou spotřebitelem a dobu trvání spotřebitelského úvěru.
Zdůrazňuji, že na webu nebylo uvedeno žádné konkrétní zboží, jen obecné informace, a že s každým žadatelem o splátky/úvěr vždy někdo od nás jednal osobně, tudíž před vlastním uzavřením úvěru každý zákazník informace o RPSN a výši úvěru obdržel ústně od někoho z nás a mohl si návrh smlouvy v klidu prostudovat a na cokoli se zeptat.
Nicméně uznávám, že znění webu neodpovídalo platným zákonům, tudíž jsme se jako firma zcela nepochybně prohřešku dopustili. Výše pokuty mě však přinejmenším zaskočila.
Chtěl bych vás požádat o názor, co si myslíte o výši pokuty, zda se vám zdá adekvátní, případně jakékoli další informace. Děkuji.
Štěpán Bauer