Připojuji se k dotazu.
Možná připojím částečnou odpověď bez záruky - z toho co jsem kde zatím vyčetl.
1) Pokud už jsem IO, tak už se mě limit 326000 Kč netýká. DPH odvádím z přijatých faktur, i když je to ještě "pod limitem", protože jsem se stal IO z jiného důvodu.
2) Dodavatelům mám povinnost sdělit své české DIČ a oni mi mají faktury vystavit bez DPH.
Pro mě neznámou otázkou je, co s fakturami, které už mi byly vystaveny s DPH. Jen odhaduji, že...
...pokud by tam nebylo moje DIČ, tak bych se tím už zpětně nezabýval. Ale samozřejmě si tu fakturu nemůžu dát do nákladů.
...pokud tam moje DIČ je a ještě jsem nezaplatil, požádal bych dodavatele o opravenou fakturu.
...pokud tam moje DIČ je a už jsem dodavateli zaplatil, zřejmě mám přesto povinnost odvést DPH ještě znovu.
Bude fajn když přijde fundovaná odpověď.
Odpověď je jednoduchá - pan Krob se mýlí.
To, že jste IO z vás nedělá plátce daně (proto se taky rozlišuje identifikace a plátcovství).
Takže na vás nadále platí § 2a, odst 2, písm. a) a b)/1 ZDPH, tedy že pořízení zboží z jiných členských států do 326.000,- Kč v kalendářním roce není předmětem DPH v ČR a je předmětem DPH v zemi dodavatele (nakupujete jej tam s jejich DPH).
Naopak, pokud byste tamního dodavatele uvedl v omyl požadavkem na prodej bez DPH s uvedením vašeho DIČ, dopustil byste se v onom státě podvodu a krácení daně - tedy váš dodavatel by musel prodej dodanit tamní DPH, tu přiznat a odvést, načež by po vás požadoval úhradu jak částky doměřené daně, tak způsobené škody - vše i pod trestněprávní sankcí pro vás.
Dobrý den, rád bych se zeptal na tuto větu.
Naopak, pokud byste tamního dodavatele uvedl v omyl požadavkem na prodej bez DPH s uvedením vašeho DIČ, dopustil byste se v onom státě podvodu a krácení daně - tedy váš dodavatel by musel prodej dodanit tamní DPH, tu přiznat a odvést, načež by po vás požadoval úhradu jak částky doměřené daně, tak způsobené škody - vše i pod trestněprávní sankcí pro vás.
Uvedl jsem své DIČ při pořízení služby ze zahraničí. Daň přiznám po skončení měsíce zde v česku a zaplatím. I tak jsem se dopustil onoho podvodu a krácení daně? Nebo toto je v pořádku?
Zmíněná věta se jako celý příspěvek týká nákupu zboží (bez montáže) do limitu 326.000,- Kč/rok identifikovanou osobou, nikoli služeb.
V případě služeb platí režim přenosu daně do země příjemce, tedy dodavatel z jiné země EU účtuje cenu bez tamní DPH a příjemce si dopočítává a odvádí DPH ve své zemi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 12. 2014 16:28
Dobrý den,
mám dotaz ohledně identifikované osoby (dále jen IO).
Ze zákona jsem se stal identifikovanou osobou, protože jsem přijal službu ze zahraničí (Google AdWords). Tak jsem odvedl DPH tak jak se má. Ale co když teď pořídím zboží třeba ze Slovenska a oni mi vystaví fakturu i s DPH? Obrat 326 000 jsem nepřekročil. Mám tedy ze zahraničí nakupovat až do obratu 326 000 a teprve po překročení této hranice "chtít" faktury bez DPH nebo tím, že jsem IO, tak musím dostávat faktury bez DPH? Co dělat, když jsem již několik faktur i s DPH přijal a zaplatil?
Děkuji :)