Při některých nákupech na zahraničních webech se mi stalo, že mi automaticky započítali českou DPH. Byla to prodejní cena + k tomu připočtená DPH (tedy DPH nebyla již obsažena v ceně; tím to pro mě bylo o 21% dražší než např. pro zákazníky z USA). Přitom jsem se na dané weby předem neregistrovala, informace byly předány během vypořádání platby. Byla možnost uvést i DIČ, pak by to bylo DPH. Jako platební prostředek bylo možné použít PayPal i kartu (nepamatuju si už přesně, jaké další možnosti byly na výběr). Přišlo mi to docela vymakané, možná by to mohlo být to co hledáte. Vypořádání platby pro jednu firmu provozující online obchod prováděla americká firma Digital River a pro druhý obchod taktéž americká firma E-junkie. Každá má web s koncovkou COM. Zkuste se na to mrknout, jestli by to bylo řešení vhodné pro vás.
Děkuji, zkusím se podívat.
Co jsem tak pročítal, tak platební brány mi nepomůžou, ty jen zprostředkovávají platbu, povinnost důkazů stále leží na mě, tedy asi musím najít službu, která by aplikace prodávala a já bych např. dostával provize. Takže děkuji za tip.
Teď ještě řeším druhou otázku, kromě prodeje aplikací, také provádím poradenství v oblasti IT.
V: http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/ms-mezinarodni-spoluprace-a-dph/MOSS_informace_pro_verejnost.pdf
se píše, že:
> Elektronicky poskytované služby nezahrnují zejména:
> a) služby rozhlasového a televizního vysílání;
> b) telekomunikační služby;
> c) zboží, je-li objednávka a její zpracování provedeno elektronicky;
> d) disky CD-ROM, diskety a podobné hmotné nosiče;
> e) tiskoviny, jako jsou knihy, informační zpravodaje, noviny nebo časopisy;
> f) CD a audiokazety;
> g) videokazety a DVD;
> h) hry na discích CD-ROM;
> i) služby odborníků, jako jsou právníci a finanční poradci, kteří radí svým klientům elektronickou
> poštou;
> j) vzdělávací služby, je-li obsah kurzů dodáván učitelem přes Internet nebo elektronickou síť, tj. přes
> dálkové spojení;
> k) offline služby spočívající ve fyzické opravě počítačového vybavení;
> l) offline služby uchovávání dat;
> m) reklamní služby, zejména v novinách, na plakátech nebo v televizi;
> n) služby telefonní podpory;
> o) vzdělávací služby zahrnující výhradně korespondenční kurzy, jako jsou poštovní kurzy;
> p) klasické aukční služby závisející na přímém lidském zásahu bez ohledu na to, jakým způsobem jsou
> podávány nabídky;
> q) telefonní služby s video složkou, rovněž známé jako videofonní služby;
> r) přístup na internet a world wide web;
> s) telefonní služby poskytované přes Internet;18
> t) vstupenky na kulturní, umělecké, sportovní, vědecké, vzdělávací, zábavní nebo podobné akce
> rezervované online;
> u) ubytování, pronájem vozidel, restaurační služby, přeprava cestujících nebo podobné služby
> rezervované online.
Já dělám i):
i) služby odborníků, jako jsou právníci a finanční poradci, kteří radí svým klientům elektronickou
poštou;
Jenže jsem odborník z oblasti IT a mám obavy, aby si úředník, který takovým věcem nerozumí, prostě nespojil slovo "IT" s elektronickými službami.
Otázkou je, na koho se obrátit a zeptat se, zda moje poradenství skutečně nespadá pod elektronickou službu. (Prosím neodkazujte mě na FU, tam zatím ani netuší, co je to MOSS)
Děkuji.
Zkoušel jsem kontaktovat přimo finanční správu na: moss@fs.mfcr.cz
Bohužel, odpověď jsem nedostal :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 12. 2014 20:07
Dobrý den,
prodávám aplikace koncovým zákazníkům v EU, přes PayPal. Od roku 2015, kdy se mění podmínky DPH - elektronické služby budou zdaňovány vždy v místě usazení koncového spotřebitele - nebudu stejně jako ostatní schopen plnit podmínky zákona. O každém svém zákazníku bych musel mít 3 důkazy o tom, z jaké země pochází (protože jdou platby přes PayPal, nemám ani jeho IP, apod.). Každému zákazníkovi bych musel vystavit doklad se sazbou platnou v jeho zemi, ale jak logika říká, odkud je, se dozvím až po zaplacení, tedy nemůžu mu před tím započítat jeho sazbu. Všechnu svoji energii bych vložil na papírování a komunikace s úřady, atd. atd. A protože jsou zde zcela nesmyslné podmínky na archivaci a možné pokuty se pohybují v částkách 100.000x větších než mé výdělky, uvažuji o konci mého podnikání.
Ale přeci jenom se zeptám, řeší někdo podobný problém, máte nějaký plán? Vím, že hodně lidí prostě oželí příjmy nepodnikatelů a budou prodávat jen lidem s VAT, moji zákazníci jsou bohužel koncoví zákazníci bez VAT :-(
Děkuji.