Proforma faktura a daňová evidence

• (neregistrovaný)

23. 12. 2014 8:44

Dobrý den,prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a chtěl bych se zeptat, pokud mi příjde proforma faktura v prosinci 2014 a já ji zaplatím v prosinci 2014 mohu ji uznat jako daňově uznatelný výdaj pro rok 2014 a odečíst si DPH ve 4. Q 2014? V lednu 2015 mi příjde faktura s nulovou částkou (protože jsem fakturu v roce 2014 uhradil) a materiál si také vyzvednu v roce 2015. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 12. 2014 11:16

Rop

a) daň z příjmů - odvíjí se od platby - čili zaplaceno v prosinci 2014 je to výdaj roku 2014
      b) DPH - se řídí doručením daňového dokladu - proforma faktura ani uskutečněná platba není daňový doklad - daňovým dokladem je až "Daňový doklad o přijaté platbě" - takže až dorazí tento doklad je možné uplatnit nárok na odpočet DPH

• 23. 12. 2014 12:24

petr (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Přišla mi proforma faktura na částku včetně DPH, ale není tam uvedeno kolik je záklaď daně a DPH nebo že je částka s DPH. Tak se chci zeptat, zda i přes to si mohu dát do daňového základu pro daň z příjmu jen tu částku bez DPH nebo mám dát i s DPH? Mockrát děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).