a) daň z příjmů - odvíjí se od platby - čili zaplaceno v prosinci 2014 je to výdaj roku 2014
b) DPH - se řídí doručením daňového dokladu - proforma faktura ani uskutečněná platba není daňový doklad - daňovým dokladem je až "Daňový doklad o přijaté platbě" - takže až dorazí tento doklad je možné uplatnit nárok na odpočet DPH
Děkuji za odpověď. Přišla mi proforma faktura na částku včetně DPH, ale není tam uvedeno kolik je záklaď daně a DPH nebo že je částka s DPH. Tak se chci zeptat, zda i přes to si mohu dát do daňového základu pro daň z příjmu jen tu částku bez DPH nebo mám dát i s DPH? Mockrát děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 12. 2014 8:44
Dobrý den,prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a chtěl bych se zeptat, pokud mi příjde proforma faktura v prosinci 2014 a já ji zaplatím v prosinci 2014 mohu ji uznat jako daňově uznatelný výdaj pro rok 2014 a odečíst si DPH ve 4. Q 2014? V lednu 2015 mi příjde faktura s nulovou částkou (protože jsem fakturu v roce 2014 uhradil) a materiál si také vyzvednu v roce 2015. Děkuji za odpověď.