Výroba koření

  • (neregistrovaný)

    27. 12. 2014 22:24

    Dobrý den chtěla by jsem začít pěstovat bylinky, papriku atd., které bych dále sušila a prodávala.

    Co je k tomu potřeba za prostory (hygiena atd)?  Sušení by probíhalo v susičkách ovoce.
    Vše by bylo z mé zahrady a skleníku.
    Úředně to je jak? Co musím mít za živnost? a co SZPI tam též nahlásit? to budou dělat inspekce???
    díky za odpověd jste nejlepší  ;D

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2014 1:10

      brute (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro podnikání potřebujete vyřídit živnostenské oprávnění pro volnou živnost, to Vám vydá nejbližší Živnostenský úřad za 1000,-
      Po získání živnostenského oprávnění jste povinna odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Pokud chcete podnikat na plný úvazek tak měsíční minimální záloha na sociální pojištění činí 1943,- a zdravotní pak 1752,-

      Výroba potravin a tedy i koření je možná pouze ve schválených provozovnách, které kolauduje hygiena a poté dozoruje SZPI, kde se jako producentka potraviny musíte registrovat. Při výrobě potravin jste povinna dodržovat platnou legislativu, ze které vyplývá např. povinnost mít zpracovanou dokumentaci výroby dle HACCAP neboli kritické body při výrobě potravin.

      Z výše uvedeného je patrné, že potřebujete dostatek kapitálu a prostory pro zahájení výroby.

      Brute

    • 28. 12. 2014 9:55

      Rop

      I ty Brutte ...

      Já si myslím, že by stačila registrace zemědělského podnikatele ... je totiž rozdíl mezi výrobou potravin a pěstováním potravin :-)

    • 29. 12. 2014 12:56

      MonikaSh

      Pokud někdo vyrábí koření z vlastní "rostlinné výroby", jedná se o činnost zemědělského podnikatele, v rámci této činnosti lze zpracovávat a prodávat své "výpěstky". Pokud byste ale kupovala části rostlin od jiných pěstitelů a zpracovávala je na koření, budete muset mít navíc i živnostenské oprávnění pro živnost volnou Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 ž.z. obor č. 7.
      Samozřejmě, že prostory, kde budete koření vyrábět, musí odpovídat hygienickým předpisům. Musíte se informovat nejen na místní Hygieně, ale i přihlásit potravinářský závod na místní SPZI.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).