Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 4. 2006 17:57
Prosím o radu:
V majetku firmy je budova, zařazena do užívání v roce 2002, odpis na 30 let, zrychlený, daňové a účetní odpisy jsou shodné. Auditor si vymyslel, že za rok 2005 a dále chce mít daňové a účetní odpisy odlišné a to účetní na 60 let-3 roky se již odepisovalo takže 57 let a ještě je odlišit podle toho jak dlouho které zařízení v budově vydrží tak podle toho upravit výši odpisů v jednotlivých letech-takže aby měly spíš klesající tendenci. Je to vůbec účetně a daňově možné změnit během odpisování rozdílné daňové a účetní odpisy? Zatím nevíme jsetli je možno tuto úpravu udělat v kartě majetku v programu ve kterém účtujeme. Ale pokud by to nebylo možné je možná varianta - budovu vyřadíme a znovu zařadíme a to k datu 1.1.2005? A to ještě přesně nevím jak bych to všechno zaúčtovala abych nezkreslila hosp. výsledek, samozřejmě by byly vyšší obraty/jedná se o několik milionů/ a potom na základě čeho bych budovu zařadila zpět do používání. Máte s tímto někdo nějakou zkušenost? Prosím poraďte , ještě jsem se s tímto za svoji praxi nesetkala a možnost účtování mimo karu majetku na analytických účtech o tzv. korekci /dle auditora/ se mi moc nelíbí-je to evidence na evidenci. Moc děkuji.