Výroba a prodej jedlých dárků

  • (neregistrovaný)

    1. 1. 2015 11:55

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké požadavky na hygienu jsou potřeba pokud bych chtěla vyrábět jedlé dárkové kytice z ovoce, a ovoce máčené v čokoládě. Je potřeba nějaké speciální vybavení kromě standardně vybavené kuchyně? Prodávala bych pomocí eshopu, s možností osobního vyzvednutí či závozu. Mám potravinářský průkaz. Pokud potřebujete další informace tak mne kontaktujte. Děkuji a krásný den
    Hasmuková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2015 8:39

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro výrobu uvedených výrobků musíte mít z hlediska živnostenského předpisu živnostenské oprávnění k činnosti "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků" a "Pekařství, cukrářství". První je živností volnou, pro její výkon není třeba splnění žádných zvláštních předpokladů, druhá je činností řemeslnou, kdy je nutné splňovat určitou kvalifikaci, případně jmenovat odpovědnou osobu, která tyto podmínky splňuje. Požadovanou kvalifikací je:
      a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
      b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
      c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
      d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
      e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
      f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
      g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
      h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona

      Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo si jej můžete zřídit bezplatně online zde www.ZalozFirmu.cz.

      Samotná výroba může být realizována pouze v prostorách, které jsou k tomu stavebně určeny (kolaudovány). Před zahájením výroby je nejprve nutné získat stanovisko hygienické stanice. Stanovisko se vydává na žádost podnikatele, k žádosti musí být připojeny předepsané náležitosti, vč. např. podnikatelského plánu, seznamu vybavení apod. Úplný seznam požadovaných náležitostí naleznete zde http://www.khslbc.cz/odbory/hv/nalezitosti.pdf.

      Dále je k zahájení nutné získat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje, který provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

      Pokud by se jednalo o výrobky, které nejsou určeny k okamžité přímé spotřebě, ale zákazník si je může odnést zabalené domů, je třeba také před zahájením činnosti provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři http://www.szpi.gov.cz/download.aspx?nid=11308. Náležitosti označení takových výrobků (etiketa) předepisuje zákon č. 110/1997 a vyhláška č. 113/2005.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).