Zakladni kapital s.r.o.

• (neregistrovaný)

24. 9. 2010 10:24

Dobry den,

uvažuji o založení s.r.o., avšak není mi jasná jedna věc s vložením základního kapitálu. Jednatelem firmy budu pouze já (bez dalších společníků). Pro složení základního jmění musím sáhnout na rodinné úspory. Po vyřízení všech náležitostí se zřízením firmy chci finance vzít a vložit zpět na rodinný účet a volně s nimi nakládat.
    Předpokládám, že budu muset operaci zanést do pokladní knihy. Tyto peníze však třeba použiji na nákup zařízení domácnosti, která ale není součástí firmy.
    Otázka tedy je, zda to mohu takto provést. Nebo můžu těch 200tis. použít již jen pro fungování firmy?

Uvažuji totiž tak, že na založenou s.r.o. nezajistím žádné zakázky a nechám ji tedy jen tak "ležet ladem". Zatím totiž vystupuji jako OSVČ (je to pro mě i nadále výhodnější z důvodu danění paušálem). V případě, že by to zákazník vyžadoval, či se mi naskytla zakázka většího rázu, tak bych ji zrealizoval pod s.r.o.

Vřele děkuji za odpověď a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2010 7:21

autorka

Dobrý den,

přikládám slíbenou odpověď:

Pokud se jedná o dispozici s vkladem společníka do základního kapitálu společnosti, je třeba podotknout, že majetek získaný vklady společníků může společnost volně využívat.  Jak praví právnická literatura, z žádného právního předpisu neplyne, že  by byla společnost  povinna udržovat svůj majetek nebo vlastní kapitál ve výši odpovídající základnímu kapitálu. Základní kapitál je vyjádřením pouhé účetní hodnoty (peněžního vyjádření) hodnoty vložených vkladů.  Hodnoty, které tvoří předmět vkladů do základního kapitálu společnosti může společnost využívat k zajišťování své činnosti; přitom peněžité vklady může využívat až po zápisu společnosti do obchodního rejstříku.

Odpovídala Veronika Pokorná z AK Havel & Holásek

• 18. 10. 2010 9:34

autorka

Dobrý den,

na toto téma jsme připravili článek: http://www.podnikatel.cz/clanky/firemni-finance-k-soukromym-ucelum/

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).