Dobrý den,
prosím jak postupovat u převodu zemědělského podnikání /daru/ z otce na syna. Vedeme daňovou evidenci a jsme oba plátci DPH. Převod nemovitosti jsme již provedli darovací smlouvou. Je zapsaná v katastru nemovitostí. Nyní se nám jedná o ostatní movitý majetek technologie atd. Nemovitost má zůstatkovou hodnotu. Bude moci syn uplatnit daňové odpisy? Myslím si, že nikoli.
Děkuji.
Marie Frýdová
Dobrý den,
já Vám nemohu radit ale vzal bych si daňového poradce, pokud předáváte podnikání i v daňové evidenci, z otce na syna. Otec ukončí podnikání a pokud vede DE musí :
Pokud poplatník vedoucí daňovou evidenci ukončí činnost (podnikání, pronájem) upraví rozdíl příjmů a výdajů, z něhož vychází pro zjištění základu daně za zdaňovací období předcházející dni ukončení činnosti o:[/color]
Dobrý den,
já Vám nemohu radit ale vzal bych si daňového poradce, pokud předáváte podnikání i v daňové evidenci, z otce na syna. Otec ukončí podnikání a pokud vede DE musí : zvýšit ZD o pohledávky, případné daň. rezervy a nespotřebované zásoby, naopak snížit ZD o závazky.Syn si vyřídí vlastní ŽL, případně dobrovolnou registraci k DPH. DHM a zásoby lze na syna darovat či odprodat, Dar i prodej je za ceny obvyklé, nebo určené znalcem. Odepsaný dům v momentě převodu darem má cenu obvyklou ( bez ohledu na to, jakou má ZH po uplatněných odpisech ) v případě daru by šlo o příjem, pravděpodobně o příjem nezvyšující ZD ( dar od osoby blízké ) pak ale pravděpodobně nepůjde uplatnit odpis u syna z darovaného DHM v DP protože by došlo k disproporci ( na jedné straně dar nezahrnutý do příjmu, na straně druhé odpis z tohoto darovaného majetku )
Syn si pak dále upraví také obchodní smlouvy s obch. partnery otce na své IČ. [/font]
Ale toto je přesně práce pro DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 1. 2015 15:40
Dobrý den,
Jsem podnikatelka v zemědělství a chci převést (darovat) majetek v podnikání na svého syna (vedu daňovou evidenci). Co potřebuji k tomuto převodu připravit, jaké podklady v případě kontroly FÚ. Je mi známo, že předmětem daně z příjmu nejsou příjmy získáné převodem majetku od osoby blízké, která byla zemědělským podnikatelem.