"do výše 20.000 to není podnikání a žl netřeba." - tato věta je grandiozní nesmysl ... zkus ho prosím odůvodnit živnostenským zákonem (matlat přes sebe živnostenský zákon a § 10 zákona o daních z příjmů je klasický český legislativní guláš za který živnostenský úřad s radostí dává pokuty)
Živnostenské právo je zrovna v tomto přísné a obávám se, že už druhý prodej by byl považován za soustavnost. Takže na zkoušku tu máme jen první prodej. Navíc se obávám toho, že odběratel (respektive zpostředkovatel) bude chtít už od začátku aby to bylo formou podnikání (a je úplně jedno zda živnostenský list nebo podnikání dle autorského zákona). Mě osobně se zdá vyřídit si ŽL jednodušší než začít podnikat dle autorského zákona, neboť kvůli ŽL musím jen na živnostenský úřad, kde vyřídím všechno, kdežto při podnikání dle autorského zákona si musím finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení oběhnout sám.
Čili shrnutí: První prodej můžete zkusit jen tak bez ničeho ... u druhého prodeje už bych doporučoval, aby už to bylo formou podnikaní (optimálně živnostenský list).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 9. 2010 11:41
Dobrý den,
byla jsem oslovena internetovou galerií ručních prací a výrobků, že mi zprostředkují za provizi
prodej mých papírových blahopřání. Potřebuji k tomuto prodeji nějaké povolení. Zatím nevím, zda vůbec nějaké prodám, zda o ně bude zájem, ale nechtěla bych se dostat do problémů.
Děkuji za odpověď Martina