Nutnost podávat daňové přiznání pro FO

• 15. 1. 2015 6:19

Dobrý den,
    jsem student SŠ a za rok 2014 jsem pracoval u 3 zamestnavatelu na DPP.

U prvniho jsem od ledna do prosince, kazdy mesic prijde vyplata vzdy mene nez 2000,- (jiz zdanene 15% dani).

U druheho jsem mel podepsane ruzove prohlaseni (student) a pracovni pomer skoncil v cervnu (1 mesic). Vydelek byl mene nez 1000 Kc.

U tretiho jsem byl od zari do listopadu a mezitim mi prisly 2 vyplaty, ktere byly vzdy mensi nez 9000 Kc (jiz zdaneno 15% dani). Znamená to, že daňové přiznání pro FO podávat musím? Musím tedy požádat všechny zaměstnavatele o vystavení potvrzení o příjmech a nějakým způsobem to uvést v DP?
    Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2015 17:25

autorka

Dobrý den,

podle toho jak situaci popisujete, máte růžové prohlášení k dani podepsáno pouze u druhého zaměstnavatele (uplatněna sleva na poplatníka). U prvního a třetího podepsáno nebylo, byla odvedena daň. Z toho plyne, že daňové přiznání podávat nemusíte, souběžně (tj. v jednom měsíci) nebyly dva příjmy zdaněné zálohovou daní dvěma plátci mzdy. Povinnost podání daňového přiznání popisuje § 38 zákona o daních z příjmů.

Na druhou stranu je ale pro vás jeho podání velmi výhodné. Pokud požádáte všechny zaměstnavatele o potvrzení o zdanitelných příjmech a tyto příjmy včetně sražené daně zahrnete do daňového přiznání, dá se předpokládat, že vám bude vrácena veškerá sražená daň (vlivem uplatnění slevy na poplatníka a slevy na studium). A to jistě za námahu stojí.

Hezký den přeje Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).