1. Ano, je potřeba dodavateli sdělit, že nejste plátce DPH. Hlavně mu nesdělovat DIČ. Ovšem i u nás jsou zálohové faktury bez DPH, až teprve doklad o přijaté platbě (záloze) je s vyčíslením DPH. V Polsku by to mělo být stejné, ale pro jistotu ... za mail člověk nic nedá.
2. Ano je to tak. Jenom doplním že rok je v tomto případě myšleno kalendářní rok
3. V Polsku je pro rok 2010 základní sazba DPH 22 %
Ja jsem někde četl, že firma neplátce DPH muze nakoupit zboži v zahradnici na 10000 EUR ročně bez placeni DPH u nás. Jenom se mi stratil ten link. Muže to prosím někdo potvrdit?
Dovolte malou připomínku:
limit 326 tis. se týká jen POŘÍZENÍ zboží z členských států EU, nikoli DOVOZU.
Čili český neplátce DPH může v EU za kalendářní rok nakoupit zboží za 326.000 Kč a nemusí s registrovat jako plátce DPH. V případě překročení této hranice se již registrovat musí ...
Dobrou noc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 9. 2010 11:53
Dobrý den,
jsem nováčkem na fóru, nevím jestli se vyjádřím zcela přesně :) ale potřeboval bych nutně poradit:
1/ Když objednám zboží v Polsku a dodavatel mi zašle proformafakturu na které je VAT 0% (naše DPH) a s.r.o. není plátce DPH v ČR mám požádat o dopočet VAT u dodavatele v Polsku? tj. Musí VAT uhradit dodavatel v Polsku ?
2 / Někde jsem ještě přečetl, že je tam limit dovozu zboží za 326tis./rok a potom bych se musel příhlasit jako plátce DPH ?
3 / Nevíte jaké sazby VAT jsou v roce 2010 v Polsku ?
Děkuji moc všem