Nárok na slevu na poplatníka

• (neregistrovaný)

26. 1. 2015 12:41

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit, jestli mám nárok při podání daňového přiznání na slevu na poplatníka a případně v jaké výši?
    Popíši vám moji situaci: jsem matka na RD (celý rok 2014 již pobírám rodičovský příspěvek), v létě jsem byla 4 dny na brigádě (dohoda o provedení práce) a od září také podnikám při rodičovské dovolené (vedlejší činnost). Z podnikání mi vyšla ztráta 2.800,- Kč.
    Daňové přiznání tedy musím podat a nevím, zda je možné uplatnit si slevu na poplatníka? (vlastně nic neplatím, jenom by mi platil FÚ?)

Předem moc děkuji za odpověď.
    Voráčová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2015 11:16

bez přezdívky

Dobrý den paní Voráčová,

nárok na základní slevu na poplatníka v roční výši 24 840 Kč jistě máte. Pokud byl příjem z dohody zdaněn (zřejmě jste u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení k dani), doporučuji nechat si vystavit od zaměstnavatele potvrzení o příjmech za rok 2014. Ať už Vám srážel zálohu na daň nebo srážkovou daň, musí Vám potvrzení vystavit a Vy následně tento příjem uvedete do daňového přiznání, dále tam uvedete příjmy a výdaje z podnikání, daň dle potvrzení od zaměstnavatele a odečtete si slevu. Základní sleva se odečítá pouze do nuly, zde nepříchází v úvahu vratný bonus, jako je tomu u daňového zvýhodnění na vyživované dítě.
      Pokud byste uplatňovala bonus na dítě, je jeho výplata podmíněna minimálním ročním příjmem. Ve Vašem případě by se sečetly hrubé příjmy ze závislé činnosti (dohoda) s příjmy z podnikání. Abyste měla nárok na výplatu daňového bonusu, musela byste dosáhnout částky minimálně ve výši 51 000 Kč. U dohody je ovšem otázka, zda podléhala srážkové dani či nikoliv. Pokud ano, a ani po skončení roky by nedošlo k překlasifikaci srážky na zálohu, nelze tento příjem do limitu 51 000 Kč zahrnout. Vyplývá to z § 35c odst. 4 zákona o daních z příjmů.

S přáním pěkného dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).