Daňové přiznání přes datovou schránku

• (neregistrovaný)

27. 1. 2015 9:22

dobrý den,
    1. je to tak správně?  - jsem nepodnikající FO s dobrovolně zřízenou datovou schránkou, daňové přiznání za mě odesílá zaměstnavatel ...?
       nic nikam neposílám
    2. pokud jsem část roku v evidenci úřadu práce, mám povinnost podat daňové přiznání přes datovou schránku, nebo to za mě dělá úřad práce?
    děkuji předem za odpověď
    Tichá

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2015 9:43

milada (neregistrovaný)

Dobrý den,
      jako zaměstnanec žádné daňové nepodáváte, ani za vás  zaměstnavatel.
      Jen bych doporučila požádat posledního zaměstnavatele /pokud jste byla zaměstnaná v roce 2014 a nebyla po celý rok 2014 na ÚP/ o vyúčtování daní za rok 2014 a tam máte nárok na základní slevu na poplatníka za celý rok, tudíž by vám měl vrátit nějaké zaplacené daně.
      Za dobu vedení na ˇUP taktéž daňové nepodáváte -

• 27. 1. 2015 10:01

Lada (neregistrovaný)

Příjem od Úřadu práce nepodléhá dani a tudíž ani nijak nevstupuje do daňového přiznání. To, co dělá zaměstnavatel, se nazývá "roční zúčtování daně z příjmu". Rozhodně zaměstnavatel za nikoho nepodává žádné daňové přiznání.

Pokud jste neměl v loňském roce jiné příjmy než ze zaměstnání (podpora od pracáku se nepočítá), tak nemáte povinnost podat daňové příznání a můžete požádat toho zaměstnavatele, který byl vaším posledním zaměstnavatelem v roce 2014, o provedení ročního zúčtování daně. Povinnost podat přiznání k dani na finanční úřad byste měl, kdybyste měl příjmy např. z podnikání jakožto OSVČ, z pronájmu (např. pronájem pole družstvu), z obchodování s akciemi, autorské příjmy nad 10.000 Kč měsíčně... 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).